Politiek21 nov '14 16:14

Maatregelen tegen ‘zetelroof’ iets dichterbij

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Plasterk is bereid tot maatregelen om te voorkomen dat dissidente Kamerleden er vandoor gaan met een zetel van de fractie waarvan zij zich afsplitsen. In de Kamer vindt hij steun bij PvdA, VVD, SP en CDA. Maar: "Je trekt wel wat overhoop".

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het onwenselijk dat Tweede Kamerleden die uit hun fractie stappen, hun zetel meenemen.

Als de Kamer dat wil, is hij bereid daar iets tegen te ondernemen. “Ik vind dat niet gek. Als iemand niet op eigen kracht een zetel heeft weten te bemachtigen, dus dankzij de steun van zijn partij verkozen is, en dan uit die partij, of uit de fractie van die partij stapt, dan is het naar de kiezer eigenlijk maar de vraag of het wenselijk is dat hij blijft zitten.”

Lange termijn
“Maar goed”, vervolgt de minister, “dat vereist wel een ingrijpende wetswijziging, dus dat is iets wat voor de langere termijn best te overwegen valt.”

Bij Plasterks eigen partij, de PvdA, stapten Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk vorige week uit de Tweede Kamerfractie na een conflict over het integratiebeleid. Zij begonnen een eigen fractie.

De PvdA staat hierin niet alleen. Niet lang geleden overkwam de PVV en 50PLUS iets vergelijkbaars. Daardoor zitten er nu 15 fracties in de Kamer, terwijl er maar 11 gekozen zijn. Andere bekende voorbeelden zijn Rita Verdonk en Geert Wilders, die zich allebei afsplitsten van de VVD-fractie.

Draagvlak
In de Tweede Kamer bestaat draagvlak voor maatregelen tegen ‘zetelroof’, oftewel afsplitsingen waarbij de zetel niet wordt teruggegeven. Vorige week zei PvdA-leider Diederik Samsom al dat er in de Kamer over moet worden nagedacht.

Ook VVD-Kamerlid Anne Mulder staat er niet onwelwillend tegenover. “Je moet daar zeker naar kijken. Maar het is wel ingewikkeld om dat te doen, want je trekt wel wat overhoop, ook waarschijnlijk in de Grondwet, als je zomaar zegt: dit moeten we niet meer doen.”

Op BNR lieten SP-Kamerlid Nine Kooiman en CDA-Kamerlid Mona Keijzer vanochtend doorschemeren er ook voor te voelen.

Gerelateerde artikelen