Politiek9 okt '14 19:04

Willy Claes: Erdogan destabiliseert Midden-Oosten

Auteur: BNR Webredactie

Willy Claes, oud-secretaris-generaal van de NAVO, heeft veel kritiek op de rol die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan speelt in de strijd tegen IS.

Turkije stelt zich in die strijd terughoudend op. Erdogan wil een no-flyzone en een bufferzone in het noorden van Syrië om vluchtelingen op te vangen en meer wapens voor islamitische opstandelingen in hun strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Anders gebeurt er niets. Bovendien stelt hij eisen aan de Koerden. Die moeten zich aansluiten bij de strijd tegen de Syrische president Assad, en hun claims op gebieden in Syrië en Turkije laten varen.

Volgens Willy Claes hoopt Erdogan eigenlijk “dat de Koerden verzwakt worden, want hij heeft publiekelijk gezegd: IS en PKK zijn hetzelfde zware kwaad. Het is duidelijk dat hij op dat punt een heel dubbele rol speelt”.

Claes wijst op het grote aantal Koerden dat in Turkije woont. “In Turkije leven 15 miljoen Koerden, alsjeblieft. Ik denk dat Erdogan een zware verantwoordelijkheid neemt. Hij destabiliseert niet alleen verder het Midden-Oosten, maar hij gaat ook zijn eigen land dreigen opnieuw intern meer te destabiliseren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen