RIVM scherpt darmonderzoek aan
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker aanscherpen. Er worden nu na de test zo veel mensen doorgestuurd, dat ziekenhuizen vrezen onder druk te komen staan.
Het RIVM rekende erop dat de test, die in een vroeg stadium darmkanker of poliepen moet opsporen, in een jaar tijd zou resulteren in 28.000 doorverwijzingen. Volgens Xandra Gravestein, hoofd centrum gezondheid & maatschappij van het RIVM, kan dat aantal verdrievoudigen als de test niet verder wordt aangescherpt.
Tot nu toe zijn 9.000 mensen die de test hebben gedaan, doorverwezen voor verder darmonderzoek.
Het RIVM verhoogt nu de grenswaarde die bepaalt of mensen worden doorverwezen of niet. "Dat is in overleg met de Gezondheidsraad gebeurd", zegt Gravestein. "We willen voorkomen dat door een te lage grenswaarde veel mensen een niet noodzakelijk darmonderzoek ondergaan."
Testbuis
Gravestein weerspreekt de kritiek dat het hoge aantal doorverwijzingen het gevolg is van de testbuis die naar mensen wordt gestuurd. Die zou volgens sommigen goedkoop en niet nauwkeurig genoeg zijn.
"Het resultaat dat wij hier halen, komt heel nauw overeen met het bevolkingsonderzoek in Schotland. In dat onderzoek zijn andere testen gebruikt." Volgens Gravestein ligt de verklaring juist in verbetering van de testen. "Die zijn veel sensitiever geworden."