Politiek14 mrt '14 07:14Aangepast op 14 mrt '14 10:52

Verkiezingsstrijd bij grootste pensioenfonds van Nederland

Auteur: Marjan van den Berg

Het ABP zet de vakbonden deels buitenspel bij het controleren van het pensioenfonds. Vanaf nu kunnen de 2,3 miljoen deelnemers zelf kiezen wie in het zogenoemde Verantwoordingsorgaan komt.

De gekozen kandidaten praten de komende vier jaar mee over het beleid van ABP en de manier waarop het pensioengeld wordt beheerd. Tot voor kort hadden alleen de vakbonden inspraak bij het ABP.

“Ik vind het een verrijking in vergelijking met het verleden dat kandidaten zich op dit moment echt moeten waarmaken. Ze zijn campagne aan het voeren, ze moeten anderen overtuigen van het feit dat zij een goede kandidaat zijn”, zegt José Meijer, vice-voozitter van het ABP.

Het Verantwoordingsorgaan adviseert het bestuur van het fonds over belangrijke besluiten, zoals over de premie, indexatie en kortingen, en moet het bestuur ook beoordelen.

Genoeg pensioen
Myrthe de Jong (28) heeft zich verkiesbaar gesteld voor de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht. Ook al ligt de pensioenleeftijd voor haar nog ver weg, De Jong heeft redenen genoeg om zich ermee bezig te houden. “Voor mensen van mijn leeftijd gaat er al gauw zo’n 15 tot 20 procent van hun inkomen naar hun pensioenfonds. Dat is behoorlijk wat en het is van belang voor ons dat dat geld goed wordt beheerd en dat er straks, als wij met pensioen gaan, ook genoeg pensioen is voor ons.”

Vakbonden
Het Verantwoordingsorgaan met zijn gekozen leden maakt wat De Jong betreft een einde aan een onwenselijke situatie “omdat een meerderheid van de mensen geen lid is van een vakbond, maar ook omdat de vakbonden samen met de werkgeversorganisaties op dit moment zowel bepalen wie er in het bestuur van het pensioenfonds zit, als bepalen wie er toezicht houdt op dat pensioenfonds. Dat vinden wij een ongezonde situatie: de slager die zijn eigen vlees keurt.”

Daardoor zijn vakbonden volgens haar niet onafhankelijk. “Dat betekent dat je niet echt onafhankelijk en kritisch toezicht kunt houden, omdat je dan als het ware iemand van je eigen organisatie aanvalt. Daar hebben wij geen last van.”

Tot en met 28 maart kunnen deelnemers van het ABP stemmen. Op 11 april wordt de uitslag bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen