Politiek25 sep '13 06:11

Rohani: Holocaust een verwerpelijke misdaad

Auteur: BNR Webredactie

De Iraanse president Hasan Rohani heeft de Holocaust een verwerpelijke misdaad, begaan door de nazi's tegen het Joodse volk, genoemd.

Dat zei Rohani gisteravond (lokale tijd) tegen CNN op de vraag of hij net als zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad geloofde dat de Holocaust een mythe is.

Hij voegde er aan toe dat het aan historici is om de omvang van wat er precies is gebeurd te bepalen. "Maar in het algemeen kan ik u zeggen dat elk misdrijf in de geschiedenis tegen de menselijkheid, waaronder de misdaad van de nazi's tegen de Joden, laakbaar en verwerpelijk is", aldus de Iraanse president.

Verachtelijk
"Het nemen van een menselijk leven is verachtelijk. Het maakt geen verschil of het een joods, christelijk of islamitisch leven is. Dat is voor ons hetzelfde."

Vorige week ontweek Rohani dezelfde vraag nog in een interview met NBC door te zeggen dat hij een politicus is en geen historicus. Dat kwam hem op scherpe kritiek te staan vanuit Israël.

Gewelddadig
In zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Rohani benadrukt dat Iran absoluut geen bedreiging voor de rest van de wereld vormt. Hij had zware kritiek op de internationale sancties tegen Iran. "Deze sancties zijn gewelddadig'', aldus Rohani. Volgens hem lijden gewone mensen eronder en niet de politieke leiders.

Volgens Rohani hebben kernwapens geen plaats in het veiligheids- en defensiebeleid van Iran. De president zei dat zijn land 'onmiddellijk' bereid is te praten over de nucleaire kwestie. Met name Israël en de VS vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen.

Rohani en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama zullen elkaar toch niet ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de VN, zo heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris laten weten.

Symbolische stap
Het Witte Huis stond open voor een ontmoeting tussen de twee presidenten. Maar volgens de Amerikanen waren de Iraniërs nog niet klaar voor een treffen op presidentieel niveau. De afgelopen weken is veel gespeculeerd over een ontmoeting tussen de presidenten. Als zij elkaar de hand zouden schudden zou dat een symbolische stap zijn in de vertroebelde verhoudingen tussen de landen.

Iran en de VS liggen al jaren met elkaar in de clinch over het Iraanse nucleaire programma. Sinds Rohani in augustus aantrad, sprak hij verzoenende woorden.

Gerelateerde artikelen