SCP: Mantelzorgers krijgen te weinig hulp
Mantelzorgers krijgen nog steeds niet de hulp die ze nodig hebben. Vooral de groep die lang en intensief voor iemand zorgt, bijvoorbeeld voor een partner of kind, staat er vaak helemaal alleen voor. Dit blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau.
Volgens het SCP zijn er honderdduizenden overbelaste mantelzorgers in Nederland. Veel mensen trekken pas veel te laat aan de bel, zegt onderzoeker Mirjam de Klerk. "Omdat ze zich niet goed realiseren dat ze hulp nodig hebben. Of omdat ze zich dat pas in een heel laat stadium realiseren."
Dat niet alleen: vaak is het de hulpbehoevende ook die het liefst van die ene persoon hulp krijgt, zegt De Klerk.
Burn-out
Het is zwaar, geeft mantelzorger Gerrit Bosveld uit Deventer toe. Maar ook hij weigert extra hulp. Zijn vrouw werd 2,5 jaar geleden gediagnosticeerd met Alzheimer, sindsdien zorgt hij voor haar. "We dachten eerst dat het een burn-out was", vertelt Bosvel. Eenmaal in het ziekenhuis bleek de realiteit een stuk ernstiger.
"Dan staat in één keer de klok stil, lopen de tranen over je wangen. Het ging ook heel snel achteruit, dus overal moet je mee naartoe. Ik had mijn werk nog, dan moet je alles gaan regelen zodat er wel iemand thuis is. Je durft haar in het begin helemaal niet meer alleen te laten. Mijn vrouw werkte voor de PGB, had een eigen autotootje. En dan in een keer is het afgelopen."
Inmiddels is de zorg voor zijn vrouw meer dan een dagtaak. "Ik denk dat ik er meer dan 100 uur per week mee bezig ben", zegt Bosveld. "Politieagent spelen, oppassen, aansturing geven. Dan zeg ik, vandaag moeten we stofzuigen of wassen. Als je niets zegt, gebeurt er niets. De hele dag ben je ermee bezig. Is het gas uit? Zijn de lampen uit?"
Veel zieken die worden verpleegd door hun partner, vrienden of familie hebben recht op extra zorg. Bosveld wil dat niet. "Mijn vrouw en ik zijn samen 35 jaar onderweg en we willen dat graag samen doen. Dat hebben we afgesproken, dat heb ik beloofd. Dan kies je daarvoor, ondanks dat er een heleboel andere mogelijkheden zijn."
Stilte
Bijkomend probleem is volgens belangenorganisatie Mezzo dat de meeste mantelzorgers hun werk in stilte. Voorzitter Roos Verheggen pleit er daarom voor dat gemeenten alle mantelzorgers op korte termijn in kaart brengen om ze te kunnen helpen. "De bewustwording moet actiever op gang komen", zegt Verheggen.
De gemeenten zouden daar zeker toe in staat moeten zijn, zegt CDA-Kamerlid Mona Keijzer. "Ware het niet voor de snelheid waarmee het kabinet momenteel zorgtaken naar hen aan het overhevelen is. Veel van hen hebben nu nog niets eens rond hebben wie de zorgvragers in hun gemeenten zijn, dus laat staan dat ze weten welke mantelzorges daarbij horen."
Een oplossing zit volgens Keijzer niet in het formaliseren van de hulp ("dat is het laatste wat je moet doen"), in plaats daarvan pleit zij voor meer bewustzijn bij de huisartsen zelf.