Politiek24 jun '14 12:36

Rechter fluit Teeven terug

Auteur: Marjan van den Berg

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) moet van de rechter het versoberde gevangenisregime deels terugdraaien.

Het regime, waarbij gevangenen minder tijd buiten hun cel mogen doorbrengen, heeft onvoldoende wettelijke basis, bepaalde de rechter in Den Haag in een kort geding.

De aangepaste regeling ging 1 maart in. Deze houdt onder meer in dat gevangenen buiten de uren die zij aan activiteiten mogen besteden, op hun cel moeten blijven. “Voor deze ingrijpende wijziging ontbreekt de vereiste wettelijke basis'', concludeert de rechter.

Hettie Cremers is een van de advocaten van de gedetineerden die het kort geding aanspanden. Volgens haar schiet de maatschappij met een versoberd gevangenisregime niets op. “Er zijn echt onderzoeken vanuit Europa waaruit blijkt dat mensen dan slechter uit de gevangenis komen dan zij erin gaan. Er is dan te weinig tijd voor resocialisatie. Sociale vaardigheden worden niet getraind. Dus op de lange duur is een dergelijke versobering ook schadelijk voor de maatschappij omdat dan het recidivegevaar ook weer toeneemt.”

"We bestuderen de uitspraak'', zegt een woordvoerder van Teeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen