Politiek9 okt '14 17:09Aangepast op 9 okt '14 17:25

Strafbare uitspraken of gewoon een mening?

Auteur: Marjan van den Berg

Juristen verschillen van mening over de vraag of PVV-leider Geert Wilders een veroordeling kan verwachten voor zijn Marokkanen-uitspraken.

, vroeg Wilders afgelopen voorjaar tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag aan zijn aanhangers. "Minder, minder", scandeerden zij. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-voorman. Vanwege deze uitspraken is Wilders mogelijk strafbaar. Vanochtend werd bekend dat het OM Wilders verdenkt van belediging van een groep mensen op grond van hun ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Toch denkt advocaat Oscar Hammerstein niet dat Wilders strafbaar is met zijn Marokkanen-uitspraken. “Ik vind het uiterst onbehoorlijk en onverstandig, maar ik vind het niet strafrechtelijk verwijtbaar voor een politicus. Ik vind dat je dat in Nederland gewoon moet kunnen zeggen.”

Onzin
Volgens Hammerstein is er geen sprake van het aanzetten tot discriminatie en haat. “Dat gaat toch niet over ras? Dat is gewoon onzin. Het gaat gewoon over meer of minder Marokkanen. En dat is helemaal niet aanzetten tot haat.”

Ook advocaat Theo Hiddema denkt dat Wilders hiervoor niet strafbaar is. Het valt onder de vrijheid van meningsuiting. “Dat is een mening. Daar kun je van vinden wat je wilt. Het klinkt een beetje discriminatoir, maar je mag een bevolkingspolitiek voeren.”

Hammerstein en Hiddema verwachten dan ook allebei dat Wilders uiteindelijk niet zal worden veroordeeld. Anton van Kalmthout, hoogleraar strafrecht aan de Tilburg University, verwacht dat wel. En hij kan zich ook vinden in de beslissing van het OM om PvdA-kopstukken Diederik Samsom en Hans Spekman niet te vervolgen.

Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een “etnisch monopolie'' op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: "De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.'' 

Gedrag
Van Kalmthout: “Dan heb je het over het gedrag, overlast of strafbare feiten. Het zou te gek zijn als je daar niet meer opmerkingen over zou mogen maken. Maar dat is iets anders dan wanneer je een hele groep over één kam scheert en dan vervolgens roept dat die allemaal het land uit moeten, want ‘minder, minder, minder’ is toch iets anders dan dat je iemand aanspreekt op zijn gedrag dat niet deugt.”

Van Kalmthout verwacht dat Wilders een voorwaardelijke straf of een geldboete krijgt opgelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen