Politiek14 okt '14 10:44

'Oude wetten moeten gemoderniseerd worden'

Auteur: BNR Webredactie

De wet op de vaste boekenprijs, de drank- en horecawet en de zondagswet. D66 wil dat deze wetten worden aangepast omdat ze niet toepasbaar zijn op innovatieve bedrijven als Uber, Netflix, Spotify en Airbnb.

Veel wetten in ons land zijn verouderd en moeten daarom worden aangepast, vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Ófwel door maatschappelijke veranderingen, bijvoorbeeld de zondagswet. Die verbiedt het om lawaai te maken voor 12 uur vanwege de kerkgang. Het is prima om op zondag rust te houden, maar moet niet meer via een algemene wet. Ófwel door technologische ontwikkeling, bijvoorbeeld de rijtijdenwet."
 

Het is niet zo dat de wetten allemaal weg moeten. “Die wetten hebben allemaal een eigen doel en ze hebben allemaal nog hun waarde. Alleen de wereld is veranderd en daarom moet je die wetten mee laten veranderen. Wij zijn tegen een aantal wetten aangelopen waaruit bleek dat die verouderd waren. Dus wij willen dat minister Kamp daarnaar gaat kijken en die wetten gaat aanpassen waar nodig.”

Eerlijke concurrentie
De wetten moeten ruimte bieden voor nieuwe bedrijven maar ook voor de oude bedrijven, zegt Verhoeven. “Je hebt nieuwe bedrijven, zoals bijvoorbeeld Airbnb, die komen op een markt en die zetten alles op zijn kop, omdat ze het op een hele andere manier doen dan hun concurrenten. Ze hebben een ander verdienmodel. Wat we niet willen is dat nieuwkomers door de nieuwe wetten alle ruimte krijgen en dat de aanwezige bedrijven geen kans meer hebben. Je moet de wet zodanig aanpassen dat de nieuwe bedrijven en de bestaande bedrijven allebei een kans hebben om op een eerlijke manier met elkaar concurreren.”

Gerelateerde artikelen