Politiek23 apr '14 16:51Aangepast op 23 apr '14 17:11

Internationale organisaties niet blij met strenge aanpak diplomaten

Auteur: Pieter van den Akker

Diplomaten die zich misdragen, zullen sneller hun diplomatieke onschendbaarheid verliezen, zo heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag laten weten. Maar internationale organisaties in Nederland zijn niet blij met die strenge aanpak, blijkt uit een rondgang van BNR.

Vooral de 'naming en shaming' van organisaties die hun boetes niet betalen, zorgt voor scheve gezichten, vertelt redacteur Bram Mullink. "Er is de laatste tijd natuurlijk heel veel ophef over zich misdragende diplomaten. We herinneren ons allemaal allemaal nog Dmitri Borodin, die volgens de buren dronken was en zijn kinderen zou mishandelen. Toen de politie ingreep, werd Rusland daar erg boos over. Nederland kon eigenlijk niet zoveel doen, behalve excuses aanbieden. Zo zijn er heel veel voorbeelden. Ook van boetes voor foutparkeren is bekend dat ze heel vaak gewoon simpelweg niet betaald worden. Timmermans was dat blijkbaar zat."

Nu komt er een naming and shaming-lijst van ambassades en internationale organisaties waarvan het personeel hun boetes niet betaalt. Mullink: "Het is de bedoeling dat er jaarlijks, iedere zomer, zo'n lijst naar buiten komt. Daar staat dan op van: de ambassadeur van dat land heeft die en die boete niet betaald. Begin dit jaar had RTL Nieuws al cijfers over hoeveel boetes per ambassade of organisatie er nog open staan. Rusland stond op 1 met nog 214 openstaande boetes over 2013. Gevolgd door China en Egypte."

Overleggen met thuisland
Wat vinden al die diplomaten er van dat zij nu op een jaarlijkse lijst van de Nederlandse regering komen? "Nou ik ben vandaag veel van die ambassades op die eerdere lijst gaan bellen en bijna niemand wilde er nog op reageren. De materie ligt gevoelig, dat merk je. De meeste ambassadeurs wilden eerst nog even met het thuisland overleggen. De ambassade van Zuid-Korea, nummer 9 op de lijst van openstaande boetes, liet wel weten dat zij helemaal achter het voornemen van de ministers staan. Inmiddels hebben zij de openstaande boetes uit 2013 ook bijna allemaal betaald."

Alle internationale organisaties die bijvoorbeeld in Den Haag zitten, komen ook op de lijst, gaat Mullink verder. "Het zit in Den Haag natuurlijk vol met internationale organisaties. Bij de ruimtevaartorganisatie ESA vinden ze de naming and shaming-lijst niet zo'n goed idee."

Frank Vinkestein, head of local affairs, is er geen voorstander van. "Dan zou je eigenlijk ook bij alle werkgevers kunnen kijken hoeveel medewerkers ze hebben en hoeveel boetes ze krijgen. Dan trek je één lijn. Waarom zou je internationale organisaties apart benoemen? Zo'n lijst gaat in mijn optiek iets te ver."

'Geen speciale behandeling'
Een andere opvallende organisatie op de lijst van openstaande boetes is politieorganisatie Europol. Daar stonden ook nog flink wat boetes open. De woordvoerder zegt dat er geen speciale behandeling voor Europol-mensen is.

Verschillende organisaties wijzen erop dat hun medewerkers geregistreerd staan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mullink: "Dat houdt de adressen vaak niet goed  bij, zo zeggen ze bij die organisaties. Daar wijzen ze de vinger dus naar de administratie van de Nederlandse overheid. Niemand durft eigenlijk te verdedigen dat diplomaten maar zouden mogen doen wat ze willen."

Onzinnig, meent minister Timmermans. "Kom op zeg,  dat is echt geen serieus probleem. Ze zullen gewoon hun boetes moeten betalen, net als iedereen, en niet de schuld bij de administrateur leggen. Het bureau dat werkt met de verwerking van de boetes is nu bezig met een nieuw automatiseringssysteem, maar dat heeft niets met Buitenlandse Zaken te maken, maar met de bijzondere omstandigheid van mensen met een diplomatieke status."

Eerder al een soort top-10 waarvan het personeel de meeste niet-betaalde boetes heeft. Rusland staat op één, maar het ligt heel gevoelig. de ambassades willen eerst contact opnemen met het thuisland, alleen de ambassade van Zuid-Korea reageert: die zegt inmiddels alle boetes betaald te hebben.

Gerelateerde artikelen