Politiek12 mei '14 18:03

Dijsselbloem zwijgt over Oekraïense tegoeden

Auteur: BNR Webredactie

In Nederland zijn in de afgelopen maanden verdachte Oekraïense tegoeden bevroren. Maar om hoeveel geld het gaat, van wie dat afkomstig is en of er strafrechtelijk onderzoek is ingesteld, kan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën niet zeggen.

Die informatie is geheim, schreef hij maandag aan de Tweede Kamer. Begin maart zei hij nog op televisie dat justitie beslag had gelegd op enkele honderden miljoenen. Dat was een dag nadat de Europese Unie sancties had genomen tegen 18 Oekraïners die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd. Sindsdien heeft Dijsselbloem, die destijds sprak over een tussenstand, geen bedragen meer genoemd.

Wel meldt hij dat Nederlandse autoriteiten en deskundigen betrokken zijn bij internationaal overleg om gestolen Oekraïense tegoeden terug te geven aan dat land. Dijsselbloem concludeert verder dat Nederland de EU-sancties nauwgezet uitvoert en zich internationaal blijft inzetten om verdachte tegoeden op te sporen en waar mogelijk terug te geven aan Oekraïne.

Miljarden dollars ontvreemd
Oekraïne beschuldigt de verdreven president Viktor Janoekovitsj ervan dat hij, met zijn medewerkers, miljarden dollars ontvreemd heeft. Janoekovitsj zelf ontkent dat. Zijn zoon Alexander heeft twee vennootschappen in Nederland. Twee anticorruptiegroepen in Oekraïne eisten bevriezing van dit vermogen en de daaraan gekoppelde bankrekeningen. Of dat is gebeurd, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen