Politiek11 apr '14 10:28

Woonbond boos om tijdelijke huurcontracten

Auteur: Eva Oude Elferink

Minister Stef Blok van Wonen dient vandaag een wetsvoorstel in om tijdelijke huurcontracten mogelijk te maken. De contracten, bedoeld voor starters en jonge gezinnen, moeten de doorstroming verbeteren en wachtlijsten verkorten. Maar de Nederlandse Woonbond is boos. "Dit is de zoveelste aanval op huurders."

Momenteel zijn huurcontracten - over het algemeen - voor onbepaalde tijd. Hierdoor groeien de wachtlijsten, met name in de sociale sector. Door middel van tijdelijke contracten hoopt minister Blok de woningmarkt weer in beweging te brengen.

Doekje
Maar dit soort contracten zijn niet meer dan een doekje voor het bloeden, stelt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. "Dit lost het probleem niet op. De werkelijkheid is dat er in verschillende delen van Nederland een tekort aan woningen is. Dat tekort neemt alleen maar toe door de verhuurdersheffing die is ingevoerd."

Die heffing heeft er juist voor gezorgd dat er minder wordt geïnvesteerd in woningen en dat de huren gigantisch omhoog zijn gegaan, zegt de directeur. En dan wordt nu ook nog eens de rechtspositie van de huurder verslechterd.

Schaarste
"Wat gebeurt er met mensen als hun contract na vijf jaar is afgelopen? Worden ze dan met gezin en al op straat gezet? Daar is volstrekt niet over nagedacht." Dit is geen manier om schaarste te verhelpen, fulmineert Paping. "Want je gaat de ene huurder helpen door de andere huurder eruit te zetten.'

Volgens de Woonbond zou de minister ook op andere manieren doorstroming kunnen bevorderen. "Bijvoorbeeld een gezin dat in een te grote woning woont. In plaats van hen er zomaar uit te zetten, zou je hen een kleinere woning kunnen aanbieden die niet, zoals nu, duurder is, maar juist goedkoper", aldus Paping.

De weg die minister Blok nu kiest, is in ieder geval de verkeerde, vindt de Woonbond-directeur. "Investeer extra in plaats van mensen meer te belasten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen