Politiek14 feb '13 23:29

Republikeinen blokkeren Hagel op Defensie

Auteur: BNR Webredactie

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zetten een filibuster in om de benoeming van Chuck Hagel tot minister van Defensie te vertragen. In theorie kunnen ze de benoeming van Hagel daarmee eindeloos vertragen.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat Hagel toch wel benoemd wordt. Waarnemers in Washington gaan er echter van uit dat het slechts om een waarschuwingsschot voor de boeg van president Barack Obama gaat. Later deze maand wordt wel instemming verwacht.

Zwak optreden
De Republikein Hagel uit Nebraska heeft al een lange verbeten nominatiestrijd achter de rug. Zijn eerste optreden in een hoorzitting over zijn voordracht was bovendien zwak. Sommige haviken bij de Republikeinen vragen zich af of Hagel Israël voldoende steunt en of hij doortastend genoeg zal optreden tegen Iran en zijn nucleaire programma.

De Democraten hebben de nodige meerderheid in de Senaat, maar de Republikeinen blijven maar praten om de beslissende stemming over de benoeming tegen te houden. Pas twee keer eerder kreeg een voorgedragen minister te maken met zo'n filibuster, het extreem lang rekken van redevoeringen.

Gerelateerde artikelen