Fouten in WOZ-waarde? Waarderingskamer zit er bovenop
Als gemeenten volharden in het verkeerd vaststellen van de WOZ-waarde, kan uiteindelijk de minister van Financiën besluiten tot stevige sancties. Maar de praktijk leert dat gemeenten die de mist in gaan genoeg hebben aan een fikse waarschuwing van de Waarderingskamer, zegt Caspar Remmers van het controleorgaan.
Maar liefst 20 gemeenten hebben hun systeem voor het bepalen van de WOZ-waarde van huizen niet op orde. Dat blijkt uit gegevens van de Waarderingskamer, de toezichthouder voor gemeenten op dit gebied. Dat de juiste WOZ-waarde wordt vastgesteld is voor huizenbezitters van groot belang, omdat die waarde bepaalt hoeveel belasting je moet betalen.
Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis heeft vooral de hoofdstad traditioneel een slechte naam:
Aanbeveling
Een escalatieladder helpt de Waarderingskamer bij het aanpakken van zaken die niet op orde zijn. "Dan volgt een aanbeveling - een formele waarschuwing aan gemeenten dat zaken niet goed gaan - en als ze die niet opvolgen, bestaat de mogelijkheid om het over te dragen aan het ministerie van Financiën. Als de minister het relevant genoeg vindt kan de minister het zogenaamde traject Taakverwaarlozing starten en die kan uiteindelijk beslissen wat er moet gebeuren."
Gemeenten moeten vooral stevig moeten gaan werken aan de gegevens over hun objecten, zegt Caspar Remmers van de Waarderingskamer. "Die zijn in deze markt, waarin kopers veel keuze hebben en dus veel kritischer zijn op woningen dan vroeger. Ze moeten een tandje bijzetten om te zorgen dat hun gegevens aansluiten op de huidige markt. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad de totale hoeveelheid belasting die geheven moet worden, de waarden die in hun bestanden zitten worden vooral gebruikt om de belastingdruk te verdelen."
Onderpand
Ook banken hebben steeds meer belang bij kennis over de waarde van een huis, als onderpand van een hypotheek. "Zij gebruiken de WOZ-waarde steeds vaker bij een hypotheekverzoek. Als wij bij een herwaardering constateren dat ze meer inspanningen moeten verrichten om de kenmerken van de woningen bij te houden - onderhoudskwaliteit, ligging, oppervlakte en dergelijke - dan kondigen we aan dat we dat willen zien en dat we dat vóór de volgende herwaardering extra gaan controleren."
Pas als het jaar erop blijkt dat de gemeente dat goed gedaan is, kunnen ze weer beschikkingen gaan nemen. Maar is dat niet zo, dan bepaalt de Waarderingskamer dat het voorbehoud bij beschikkingen bestuurlijke aandacht vraagt. "Dan wordt er een plan van aanpak gemaakt. Dat wordt met ons doorgenomen. Onze inspecteurs volgen in de loop van het jaar wat die gemeente doet. Tot nu toe leidt die begeleiding er steeds toe dat gemeenten voldoende kwaliteit halen om beschikkingen verantwoord te kunnen nemen."