Politiek3 nov '14 11:31Aangepast op 3 nov '14 15:08

Terroristische aanslagen in Nederland voorkomen

Auteur: Pieter van den Akker

Er zijn de afgelopen maanden terroristische aanslagen voorkomen in Nederland. Dat zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op BNR.

“Er zijn mensen, ook in de afgelopen jaren, maanden, in de kraag gevat, waarbij dan materiaal is aangetroffen waaruit blijkt dat ze niet bezig waren om onschuldige dingen te doen”, zegt hij tegen deze zender.

 

 

Er zijn de afgelopen maanden dus aanslagen voorkomen in Nederland, zo claimt de minister. Maar meer specifiek over wanneer en waarop dan wordt het vooralsnog niet.

"Er wordt niet heel vaak in de openbaarheid iets over gezegd", vertelt verslaggever Jeroen Stans vanuit Den Haag. "Anderhalve maand geleden hoorden we bijvoorbeeld nog wel van het Openbaar Ministerie dat er iemand was opgepakt omdat hij werd verdacht van het voorbereiden van een aanslag op agenten."

Na het kabinetsbesluit om IS in Irak te gaan bombarderen heeft de overheid, in het bijzonder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, ook al gewaarschuwd voor aanslagen. Terrreurbestrijder Dick Schoof zei ook dat de kans op een aanslag iets groter is geworden, maar ook dat we nuchter moeten blijven.

Rekening houden met aanslag
Parlementair verslaggever Jeroen Stans: "Maar er wordt dus wel degelijk serieus rekening gehouden met een aanslag in Nederland door jihadisten. Het dreigingsniveau staat ook al anderhalf jaar in de een na hoogste stand. De laatste weken is het ook wat zichtbaarder."
 Decentralisatie

Minister Plasterk kwam op BNR verder te spreken over de aanstaande decentralisatie van de zorg. Plasterk verwacht, net als vele anderen, een rommelige overgangsfase. "We moeten er rekening mee houden dat het niet allemaal meteen perfect gaat."


 

Gerelateerde artikelen