Politiek20 apr '13 12:08Aangepast op 20 apr '13 19:20

Kabinet doet nieuw voorstel over thuiszorg

Auteur: BNR Webredactie

Vakbond Abvakabo wil de komende dagen verder praten met het kabinet over de bezuinigingsplannen voor de thuiszorg. De bond laat weten dat de partijen zaterdag opnieuw hebben gesproken en elkaar wel zijn genaderd, maar nog niet genoeg om een akkoord te kunnen sluiten.

"In de besprekingen komen we dichter bij elkaar, maar vooralsnog onvoldoende", meldt voorzitter Corrie van Brenk. Zij geeft aan dat er meer tijd nodig is en wil dat het kabinet serieus nadenkt over het aanbod dat Abvakabo vrijdagavond deed.

Loonsverhoging
Daarin zou een deel (0,3 procent) van de loonsverhoging in de hele zorg gebruikt kunnen worden om goede thuiszorg overeind te houden.

Volgens de bond kunnen ouderen met goede thuiszorg langer thuis blijven wonen. "Met de bijdrage uit de loonstijging in de hele zorg kan dat gerealiseerd worden.''

Voorstel kabinet
Zaterdagochtend deed het kabinet een nieuw voorstel over de bezuinigingen op de thuiszorg. Over de inhoud daarvan wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) geen mededelingen doen.

Volgens ingewijden zouden ze aangeboden hebben om het baanverlies beperkt te houden tot 30.000 werknemers. Voor mensen die zonder werk komen te zitten, moeten er sectorafspraken komen om ze te begeleiden naar ander werk.

Ook het kabinetsplan om alleen nog ouderen die de meeste zorg nodig hebben in aanmerking te laten komen voor een plek in het verzorgingshuis, is afgezwakt. Daardoor kunnen er meer ouderen terecht in deze instellingen.

Abvakabo nog niet tevreden
Abvakabo vindt ook dit bod nog onvoldoende, omdat 'vrijwel de helft van de thuiszorg onderuit wordt gehaald'. De bond onderhandelt verder en wijst op de voordelen van haar eigen voorstel om medewerkers in de zorg komend jaar een deel van hun loonsverhoging in te laten leveren om de werkgelegenheid overeind te houden. ''Het kabinet kan hiermee de thuiszorg behouden, terwijl het geen cent extra kost. Het komt nu aan op de politieke wil van dit kabinet'', vertelt Van Brenk.

Overleg afgelopen week
Van Rijn en minister Edith Schippers spraken afgelopen week met werkgevers en werknemers over de voorgenomen bezuinigingen en hervormingen in de zorg. FNV-vakbond Abvakabo legde vrijdagavond een finaal voorstel op tafel waarbij personeel in de thuiszorg een deel van de loonsverhoging voor komend jaar zou inleveren om banen te behouden.

Sociaal akkoord
De bond vreest dat door de kabinetsplannen 100.000 banen in de thuiszorg vervallen. Als er zaterdag geen handtekening onder het zorgakkoord zou komen, dreigde Abvakabo FNV ook niet te tekenen voor het sociaal akkoord, waar zaterdagmiddag over werd gestemd.

Uiteindelijk stemden de bonden unaniem in met het sociaal akkoord. De 18 bij de FNV aangesloten bonden vergaderden zaterdagmiddag over het sociaal akkoord, waarin kabinet, vakbeweging en werkgevers anderhalve week geleden afspraken maakten over onder meer de WW en het ontslagrecht.

Daar hebben de aangesloten bonden een oproep gedaan om snel een akkoord te sluiten dat zoveel mogelijk ontslagen in de thuiszorg voorkomt. Voor volgend weekeinde zou er een akkoord over de bezuinigingen in de thuiszorg moeten zijn, zo is zaterdag de boodschap aan de onderhandelende partijen.

'Koppeling zorg- en sociaal akkoord ongelukkig'
VVD-senator en zorgbestuurder Heleen Dupuis hekelt de koppeling door vakbond Abvakabo tussen het zorgakkoord en het sociaal akkoord. ''Die koppeling is buitengewoon ongelukkig en eerlijk gezegd helemaal fout. Dit voorspelt weinig goeds voor de toekomst en ik vind dit buitengewoon zorgelijk'', zei Dupuis zaterdag in TROS Kamerbreed.

Dupuis is behalve senator voor de VVD ook voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ze noemt de opstelling van de Abvakabo racidaal en onverstandig.

ANBO: zorgen over houden Abvakabo
De ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, maakt zich 'grote zorgen' over de houding van Abvakabo FNV als onderhandelingspartner in het zorgakkoord. ''Het lijkt erop dat het zorgdossier misbruikt wordt om de positie van Abvakabo FNV verder te verstevigen'', stelt ANBO-directeur Liane den Haan.

De ANBO wil dat een eventueel zorgakkoord gaat over de kwaliteit van de zorg, en niet over één onderdeel, namelijk de banen in de thuiszorg.

Gemeenten willen meepraten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil nog voordat een zorgakkoord wordt afgesloten, meepraten over de inhoud daarvan. Dit stelt de VNG naar aanleiding 'van geruchten dat het zorgakkoord er zaterdag komt'. Gemeenten zijn mede-verantwoordelijk voor de zorg en hebben grote financiële belangen, zegt de VNG.

''Het is volstrekt verkeerd om ons niet bestuurlijk te betrekken in deze onderhandelingen'' aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma.

Gerelateerde artikelen