Merkel steunt Spaanse voorzitter eurogroep
Nu bondskanselier Merkel een Spaanse kandidaat in plaats van Jeroen Dijsselbloem steunt als voorzitter van de eurogroep, nemen de kansen van Dijsselbloem op de post van 'begrotingstsaar' toe, zegt hoogleraar Sylvester Eijffinger op BNR.
Vanmiddag liet Angela Merkel weten niet de Nederlandse minister Dijsselboem, maar de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos graag als vaste voorzitter van de eurogroep te zien. Dijsselbloem vervult de functie nu nog. Zijn termijn loopt volgend jaar af. Merkel ging niet in op zijn functioneren.
Merkel zei dat De Guindos een "uitstekende'' minister is in "moeilijke tijden''. Zij sprak haar steun voor de Spaanse bewindsman uit tijdens een persconferentie in Santiago de Compostela in het noordoosten van Spanje. Zij sprak daar met de Spaanse premier Mariano Rajoy en liep met hem een stukje van de beroemde pelgrimsroute.
In het verleden kon Dijsselbloem nog op Merkels steun rekenen. Waarom nu niet meer?
Hard begrotingsbeleid
Merkel is op zoek naar iemand die ‘Duits denkt’, zegt correspondent Derk Marseille in Berlijn. “Merkel heeft vanmiddag tijdens die persconferentie, op bezoek in Spanje, gezegd dat deze minister, De Guindos, is wat haar voor ogen staat, namelijk iemand die hard begrotingsbeleid kan doorvoeren in tijden waarin het moeilijk gaat. Dat heeft deze man de afgelopen jaren al samen met Schäuble, de Duitse minister van Financiën, gedaan.”
Daarnaast, zegt Marseille, zou het mee kunnen spelen dat Spanje economisch uit een diep dal aan het opkrabbelen is. “Ze hoopt misschien dat Spanje dan een voorbeeld wordt voor bijvoorbeeld Italië en Frankrijk in het er doorheen loodsen van zo’n land in zware tijden.”
Onderhandelingsspel
Volgens
Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University,
heeft de ommezwaai van Merkel te maken met een ingewikkeld proces. “Het is
gewoon een onderdeel van het onderhandelingsspel dat nu plaatsvindt. Mevrouw
Merkel heeft bijvoorbeeld weinig fiducie in de Franse kandidaat, Moscovici, die
zowel het eurovoorzitterschap heeft geambieerd als de positie van Olli Rehn.
Het is een zeer gecompliceerde puzzel.”
Met haar steun voor De Guindos probeert Merkel te verhinderen dat Moscovici voet aan de grond krijgt, zegt Eijffinger. “De Fransen hebben natuurlijk ofwel recht op zo’n eurovoorzitterschap, dan wel op de positie van Olli Rehn, de begrotingstsaar om het zo maar te zeggen. Dat zijn twee heel belangrijke financieel-economische posities. Ik denk dat zij dus toch op een zeker moment denkt: de kandidatuur van die Spaanse minister ligt wat beter. Maar daar staat tegenover dat ze natuurlijk wel wisselgeld moet betalen aan premier Mark Rutte, want de Nederlandse kandidaat moet natuurlijk in dat geval een heel zware portefeuille in de Europese Commissie krijgen.”
De hoogleraar denkt dat voor Dijsselbloem de volgens hem “minstens even belangrijke post” van Rehn dichterbij komt. “In die zin vind ik het een bericht dat misschien de kansen op het eurovoorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem doet afnemen, maar de kansen op de andere positie weer doet toenemen.”
De leiders van de 28 EU-lidstaten spreken komende zaterdag 30 augustus op een extra top over de invulling van het voorzitterschap van de eurogroep en een reeks andere Europese posten.