Politiek14 okt '14 07:38Aangepast op 14 okt '14 08:08

'Filosoferen doet Rutte maar in de kroeg met vrienden'

Auteur: Pieter van den Akker

“Je bent de premier, je bent bij een bijeenkomst, daar heb je een mening en dan zeg je later: ‘Ja, maar ik zei het niet als premier hoor’. Zo werkt het staatsrechtelijk niet." Zo reageert D66-Kamerlid Steven van Weyenberg op uitlatingen die Mark Rutte gisteravond op BNR deed. De D66'er roept Rutte nu op het matje, zegt hij tegen deze zender.

De búrger Mark Rutte is van mening dat cao's in Nederland eenvoudiger kunnen . De premiér Mark Rutte houdt zich liever op de vlakte over dit heikele thema. Dat zei Mark Rutte gisteren zijn hoedanigheid als bezoeker van de AWVN, de algemene werkgeversvereniging.

Vragen
Voor Steven van Weyenberg reden genoeg om mondelingen vragen te gaan stellen tijdens het vragenuurtje. "Ik wil dat de premier gewoon toelichting komt geven. Want als hij zoiets zegt, zegt hij dat als premier.”

Steven van Weyenberg roept de premier als premier op het matje. Maar volgens Rutte kan dat niet, want hij heeft het als burger gezegd. “ Ja, maar dat onderscheid bestaat niet", aldus Van Weyenberg.

Hij legt zijn standpunt uit: "De premier was hier op een bijeenkomst van een grote werkgeversorganisatie. Er zaten heel veel mensen in de zaal. Dan is het niet een kwestie van een beetje filosoferen met vrijheid als privépersoon. Dat mag premier Rutte in de kroeg doen met z’n vrienden." 

Geen slip of the tongue
Of minister-president Rutte hier een faux pas begaan? “Volgens mij hebben we het hier over de premiér Rutte. Dat is waar wij politiek zaken mee doen. Deze verdedigingslinie van de premier vind ik helemaal niet sterk. Het was ook geen slip of the tongue hè. De premier wist precies wat –ie wilde: wie er moest worden uitgenodigd, dat de top moest komen, in een congrescentrum met mevrouw Hamer van de SER als voorzitter, wat er op de agenda moest. Hij had alleen nog niet bepaald wat voor soort koekjes er bij de koffie zouden worden geserveerd. Ja, dan vind ik dat gewoon een heel rare uitspraak. Ik wil gewoon toelichting. Niet alleen op de inhoud, maar ook hij dit als premier zegt en of ook vicepremier Asscher dit een goed idee vindt.”

“In Nederland hebben we natuurlijk vrijheid van meningsuiting", licht politiek verslaggever Jaap Jansen toe. "Die geldt voor iedereen, voor elke burger en ook voor de minister-president. Maar juist de minister-president moet heel goed opletten. Alles wat –ie zegt heeft een enorm zware lading."
 
Jaap Jansen heeft gisteravond met Ruttes coalitiegenoot PvdA gesproken. “Die zijn erg verbaasd over de uitspraken van de minister-president. Ook de SP wil opheldering.”

SP: hele grote, domme fout
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: “Hij heeft hier een grote staatsrechtelijke fout gemaakt. Iedereen ziet Mark Rutte als de minister-president van Nederland. Zo wordt hij overal bejegend en dan moet hij zich ook zo gedragen. Dit is een hele grote, domme fout."
 
Wel een goed idee

Op de vraag wat Van Weyenberg van het idee van Rutte vindt, antwoordt hij: “Ik krijg een beetje de indruk dat de mens Rutte – wat gewoon onze premier Rutte is – nu dingen gaat zeggen die hij blijkbaar als premier niet mag zeggen van de Partij van de Arbeid. Ik vind het heel goed dat we eens kritisch naar de CAO kijken. Daar zitten allemaal dingen in die veel geld kosten waar misschien heel veel werknemers geen behoefte aan hebben. Ze willen misschien iets meer keuzevrijheid. Dus geef hen dan een wat hoger loon en wat minder van die specifieke CAO-regels. Daar ga ik als politicus niet over. Daar gaan de sociale partners over, en de werkgevers en de werknemers."

Hij gaat verder: "De oproep vind ik heel verstandig. Ik zal ook vragen of premier Rutte en vicepremier Asscher van Sociale Zaken dan ook nu samen zo’n top gaan organiseren waar de premier het over heeft. Dat lijkt me een buitengewoon goed idee. Dan kan hij eens gaan verkennen, met werkgevers- en met werknemersorganisaties, hoe we kunnen zorgen dat mensen meer koopkracht en meer flexibele CAO’s krijgen."

Gerelateerde artikelen