Politiek22 aug '14 15:48

Hennis: Defensie neemt alle klachten serieus

Auteur: BNR Webredactie

Defensie neemt alle klachten van oud-medewerkers over mogelijke gevolgen van het werken met giftige stoffen, serieus, zegt minister Jeanine Hennis.

Inmiddels hebben zich 350 oud-medewerkers gemeld met klachten, die volgens Hennis variëren van ongerustheid en vermoeidheid tot ernstige ziektebeelden.

Hennis benadrukt dat ze zelf alles wil weten: wat er destijds bekend was over deze stoffen, welke maatregelen er zijn getroffen en wat de gevolgen zijn. "Daarom zijn er twee onderzoeken in gang gezet en heb ik in juni ook een loket geopend waar betrokkenen zich kunnen melden.''

Het ene onderzoek beslaat de periode vanaf 1984; daarvoor moet ook archiefonderzoek plaatsvinden. Daarom laten de bevindingen nog enige weken op zich wachten. Het andere onderzoek gaat over de huidige werkomstandigheden op de locaties van Defensie.

De minister zegt dat ze de acties in gang heeft gezet nadat haar oog in juni was gevallen op een artikel in een Limburgse krant over iemand die ziek was geworden. Ook zegt ze dat rapporten over mogelijke kwalijke stoffen wel bekend waren binnen haar ministerie, maar dat klachten van mensen die hiermee hadden gewerkt, haar nog niet hadden bereikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen