
Het wapenembargo tegen Syrië werd in mei opgeheven, waardoor de weg vrij is voor het leveren van wapens aan de Syrische oppositie. Frankrijk wil dat graag, maar de Britten zijn er nog niet over uit wat ze willen doen. "Een ongelukkig besluit", zegt De Hoop Scheffer. "Dat vindt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ook. Maar hij heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de eensgezindheid niet te doorbreken. Je weet niet aan welke rebellengroepen je levert en kunt er niet van uitgaan dat ze bij diezelfde rebellengroepen blijven. Ik kan u voorspellen dat indien Assad ooit weg zou gaan, die rebellengroepen in Syrië elkaar gaan bestrijden. Er zijn zeer radicale en fundamentalistische groepen bij."
Ondertussen dreigt de Syrische president Assad dat Europa 'de prijs zal betalen' als er daadwerkelijk wapens worden geleverd. De Russische president Vladimir Poetin vindt dat geen enkel westers land wapens moet sturen naar de Syrische rebellen. "Ik denk niet dat het nodig is om mensen te steunen die hun vijanden doden en ook nog hun lichamen openmaken en de ingewanden opeten'', zei Poetin zondag op een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier David Cameron.
Pokerspel
De dreigementen van Assad zijn volgens De Hoop Scheffer onderdeel van het pokerspel dat hoort bij de internationale politiek tussen alle partijen. "Je moet dreigementen altijd serieus nemen. Maar zie er ook het maximeren van de eigen positie in."
Maandag zijn de leiders van de G8-landen bij elkaar in het Noord-Ierse graafschap Fermanagh. Tijdens deze 39ste G8-top staat de burgeroorlog in Syrië hoog op de agenda. Maar of de onderlinge verschillen opgelost gaan worden, betwijfelt De Hoop Scheffer. "Ik vrees dat de standpunten erg uit elkaar liggen. De belangrijkste mensen op die top zijn uiteraard president Obama en president Poetin. Zij staan mijlenver uit elkaar. [...] Hij (Poetin, red.) heeft natuurlijk het nodig boter op zijn hoofd, omdat de Russen massaal Assad bewapenen. Dus wat dat betreft is dat ook weer het innemen van een maximale positie. Toch zal er een politieke oplossing gevonden moeten worden. Die moet in eerste instantie komen van president Obama en Poetin. De anderen spelen bijrollen in dit opzicht."