Topoverleg Poetin-Cameron levert weinig op
Topoverleg over Syrië tussen de Britse premier Cameron en de Russische president Poetin heeft weinig opgeleverd. Poetin herhaalde dat beide partijen bloed aan hun handen hebben.
Later vandaag is het de beurt aan de Amerikaanse president Obama om Poetin op andere gedachten te brengen. Volgens Alexander Hammelburg, Midden-Oosten-deskundige aan de Universiteit van Amsterdam, moeten we niet te veel verwachten van het gesprek.
"Eigenlijk valt het verwachten dat het gesprek net zo zal verlopen als gisteravond tussen David Cameron en Vladimir Poetin", vertelt Hammelburg. "Er is heel weinig hoop en ontzettend veel spanning tussen de VS en Rusland. Zeker nu Iran heeft toegegeven weer 4000 troepen te willen sturen naar Damascus en Hezbollah erbij betrokken is. De situatie lijkt eerder uit de hand te lopen dan rustig te worden."
Assad
Er wordt al een tijd gesproken over de noodzaak van een vredesconferentie. "Dat overleg staat voor volgende maand gepland in Genève. Assad heeft al aangegeven niet te willen komen als de VS dreigt met het bewapenen van die oppositie. Tegelijkertijd heeft Rusland ook al aangegeven dat het zo wel heel erg lastig wordt als de VS blijft dreigen met die bewapening. Dus vooralsnog lijkt het erop dat Assad überhaupt niet wil komen. Hetzelfde geldt voor de oppositie, die sterk verdeeld is over dit overleg. De vraag is hoeveel van die oppositieleden bereid zijn om naar Genève af te reizen."
De presidentsverkiezingen in Iran zullen niets veranderen aan de zaak, zegt Hammelburg. Uiteindelijk is het Ayatollah Khomeini die bepaalt wat er gebeurt in het buitenlandbeleid. "Wat je op dit moment in Syrië ziet, is dat alle conflicten die in het Midden-Oosten latent zijn, zich beginnen af te tekenen in dat land zelf - waar alle partijen inclusief Saoedi-Arabië, Qatar, Iran, Egypte - tegenover elkaar komen te staan. Dat is levensgevaarlijk."