Politiek8 dec '14 08:14

Onafhankelijke toezichthouder moet foute bestuurders corporaties aanpakken

Auteur: BNR Webredactie

Er moet één onafhankelijke toezichthouder komen om woningcorporaties te controleren. Daarvoor pleit D66. De partij dient vandaag het voorstel in tijdens een debat met minister Blok, naar aanleiding van de uitkomsten van de parlementaire enquête commissie woningcorporaties.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven legt op BNR uit waarin zijn plannen verschillen van die van minister Blok: “De minister wil eigenlijk twee toezichthouders, een onder het ministerie van Wonen en een onder het ministerie van Infrastructuur. Waar wij denken dat het niet verstandig is, hebben we het voorstel gedaan om echt één sterke toezichthouder te hebben die wat verder van het ministerie afkomt."

Niet versnipperd
Hij legt het voordeel daarvan uit: “Zodat je geen versnipperd toezicht krijgt met twee toezichthouders die naar elkaar kijken en wijzen, maar één die naar het totale beeld, de totale risico’s in de woningcorporatiesector kunnen kijken.”

De eindverantwoordelijkheid moet altijd bij de minister liggen, vindt hij. “In de vorige situatie hadden we een toezichthouder die helemaal niks kon en daar kon de politiek ook weer niks van zeggen. Dus we willen dat de toezichthouder zo onafhankelijk mogelijk kan opereren. De toezichthouder bepaalt hoe de woningcorporaties de manier van toezicht invullen. Ze kunnen zelf publiceren als ze misstanden zien."
 

Toezicht op afstand
Verhoeven vat samen: “Het is een onafhankelijke toezichthouder, op afstand van het ministerie. Maar de minister is wel eindverantwoordelijk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen