Uit voorzorg grootschalig onderzoek naar fraude met paardenvlees
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet grootschalig onderzoek naar fraude met paardenvlees. Ongeveer honderd bedrijven worden gecontroleerd.
De opdrachtgever van het onderzoek is staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Het onderzoek wordt uit voorzorg zo grootschalig opgezet, zegt zij op BNR. "We willen voorkomen dat er ook een beeld ontstaat dat er in Nederland heel veel problemen zijn. We hebben natuurlijk wel op basis van eigen onderzoek en signalen uit andere lidstaten een paar sporen die wat serieuzer zijn. Die lopen we ook na."
Twee vleeshandelaren met kantoren in Breda zouden mogelijk betrokken zijn bij de fraude. Bij één bedrijf in Breda is een partij paardenvlees geblokkeerd, waardoor het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Maar daar kan Dijksma in belang van het onderzoek geen informatie over geven. Zij wilde wel zeggen dat het bedrijf waar het verdachte vlees is opgeslagen, niet verdacht is. "Het gaat om een partij vlees die van een andere handelaar is. Wij zijn nu aan het uitzoeken wat daar verder mee aan de hand is."
In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar paardenvlees dat verkocht wordt alsof het rundvlees zou zijn. "Dat is nu ook in veel Europese landen aan de hand. Daarnaast onderzoeken we, omdat het in andere Europese landen ook is opgedoken, of er resten van diergeneesmiddelen in paardenvlees gevonden kunnen worden."
Onderzoek naar fraude
De Nederlandse
Voedsel- en Warenautoriteit gaat
in eerste instantie onderzoek doen naar fraude, legt Dijksma uit. "Maar in Europa hebben we afgesproken dat we daarnaast ook
in het kader van de voedselveiligheid onderzoeken of er geen resten van diergeneesmiddelen
in vlees is gevonden of wordt gevonden. Uit voorzorg onderzoeken we dat nu ook."
"De Europese Commissie stelt eigenlijk voor dat alle Europese landen breed onderzoek gaan doen in de maanden maart en april. Wij wachten niet op een besluit daarvan. Ik heb samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit besloten dat we het onderzoek alvast doen. Wij zullen ook als standpunt in de Europese Unie innemen dat we vinden dat alle landen dat moeten doen", zegt Dijksma.
Paardenmiddel
In Groot-Brittanië is onder meer het
middel Fenylbutazon aangetroffen in paardenvlees. Fenylbutazon is een pijnstiller en ontstekingsremmer voor paarden en kan schadelijk zijn voor mensen. Paarden waarbij het middel gebruikt is, zouden eigenlijk moeten worden uitgesloten van de voedselketen, schrijft Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer.
Er zijn volgens Dijksma nog geen aanwijzingen dat het middel ook is aangetroffen in paardenvlees in Nederland, maar het wordt wel onderzocht. "Het kan ongezond zijn, maar dan gaat het wel om heel grote hoeveelheden. Ook de resten die in Groot-Brittanië zijn aangetroffen, hebben voor de mensen daar niet direct gevolgen."
Weet wat je eet
Dijksma vindt vooral dat de consument moet kunnen vertrouwen op de etiketten, zodat je als consument weet wat je eet. "Voedsel moet
herkenbaar en veilig zijn. Het is echt ontoelaatbaar dat mensen voedsel voor
zich krijgen wat eigenlijk niet is, wat ze denken dat het is. En dat er dus
gesjoemeld wordt op basis van eigen gewin. Dat moeten we heel hard aanpakken en
bestrijden."