Politiek19 nov '13 09:34

'Verkeersovertreding voor de rechter onwerkbaar plan'

Auteur: Eva Oude Elferink

De plannen van minister van Justitie Ivo Opstelten om zware verkeersovertredingen onder het strafrecht te laten vallen, zijn onwerkbaar. Dat zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. "De echte verkeershufters pak je hier niet mee."

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Opstelten dat mensen die door rood rijden of rechts inhalen, zich voortaan voor de rechter moeten verantwoorden. Op deze manier wil de minister 'verkeershufters' harder aanpakken en recidivisten beter in kaart brengen.

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma noemt het een 'goed maar onuitvoerbaar plan'. "De meeste verkeersovertredingen en verkeersmisdrijven komen terecht bij het CVOM, een speciale afdeling van het Openbaar Ministerie. Daar komen ze nu al handen tekort om alle overtredingen en alle verkeersactiviteiten te beoordelen."

Tenzij het ministerie fors investeert in extra mensen, zal de werkdruk onder deze nieuwe regeling te hoog worden, voorspelt Ausma. Ook is het volgens de strafrechtadvocaat nog maar zeer de vraag of recidivisten zo beter in kaart worden gebracht.

"Het punt is dat je mensen persoonlijk moet aanhouden. Als je op kenteken gaat bekeuren, wat nu al veel gebeurt, zijn er ook mensen die zeggen dat hun oude oma van 93 heeft gereden. Ook heb je te maken met katvangers of huurauto’s." De echte verkeersovertreders, stelt Ausma, pak je hier niet mee. "Het is mooi ballonnetje."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen