Politiek22 aug '14 16:23

Kabinet doet openingsbod

Auteur: Marjan van den Berg

Lastenverlichting en meer geld voor Ontwikkelingssamenwerking en Defensie: dat is voor het kabinet de inzet van de begrotingsbesprekingen die vanmiddag werden voortgezet met D66, ChristenUnie en SGP.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) ontving op zijn departement de financieel specialisten van de twee coalitie- en drie oppositiepartijen. Op basis van eerdere gesprekken met deze partijen, heeft de minister nu een openingsbod op tafel gelegd.

Zeker 500 miljoen wil hij uittrekken voor lastenverlichting. Voor Ontwikkelingssamenwerking wil hij 375 extra uittrekken. In Defensie wil Dijsselbloem 50 miljoen extra steken. Politiek verslaggever Jaap Jansen: “Dat is bovenop geld dat er vorig jaar extra bij kwam en dat gaat de komende jaren verder oplopen.”

“Grofweg”, zegt Jansen, valt hierover met de oppositiepartijen wel te praten, maar zij zullen willen zien of er nog een schepje bovenop kan.

Verantwoordelijkheid
Carola Schouten (ChristenUnie) zei vanmiddag voorafgaand aan de onderhandelingen: “Ik denk dat juist deze zomer wel heeft aangetoond dat zowel op Defensie als op Ontwikkelingssamenwerking er echt wel heel grote opgaves liggen. Het is natuurlijk ook aan ons land om daar onze verantwoordelijkheid in te nemen.”

Wat betreft de lastenverlichting hoopt Schouten dat nu ook de lagere inkomens daarvan kunnen gaan profiteren.

Verder wil zij er een “substantieel” bedrag bij hebben voor Defensie en ontwikkelingssamenwerking. Elbert Dijkgraaf van de SGP zei: “hoe meer hoe beter bij Defensie”.

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer zei bij binnenkomst dat de werkgelegenheid het belangrijkste is voor zijn partij. Hij benadrukt dat ondernemers het moeilijk hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen