Politiek7 jun '13 15:33Aangepast op 7 jun '13 17:08

Leenstelsel bachelorfase jaar uitgesteld

Auteur: Thijs Baas

Het is voldoende aangetoond dat de invoering van het sociaal leenstelsel jongeren er niet van weerhoudt om te gaan studeren. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs vrijdag tegen het ANP.

Volgens de minister is door het Sociaal en Cultureel Planbureau duidelijk aangetoond dat het "overgrote deel van de studenten" gewoon gaat studeren, ondanks de veranderingen. Nieuwe onderzoeken zijn volgens Bussemaker niet meer nodig. "We moeten er wel een keer mee ophouden."

De afgelopen maanden vroegen de oppositiepartijen in de Kamer vaak om onderzoeken. Bussemaker heeft de oppositie nodig om in de Eerste Kamer aan een meerderheid voor haar plannen te komen.

Besluit een jaar uitgesteld
Bussemaker besloot vrijdag het leenstelsel voor de bachelorfase een jaar uit te stellen. Door het besluit kunnen studenten die beginnen aan een opleiding op een hogeschool of universiteit tot 2015 nog gewoon gebruik maken van de basisbeurs.  Het nieuwe systeem gaat in 2014 wel al in voor studenten die aan een master (het laatste jaar aan de universiteit) beginnen.

Met het uitstel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden. De minister stelt daarmee tegemoet te komen "aan signalen van instellingen in het hoger onderwijs, studenten en politiek''.

Langer aflossen
Bussemaker heeft ook besloten dat studenten die gebruik maken van het sociaal leenstelsel, langer mogen aflossen. De termijn daarvoor gaat van 15 naar 20 jaar. Daardoor daalt ook het maandelijks af te lossen bedrag. Ook komt er de mogelijkheid om een deel van een studieschuld kwijt te schelden als studenten meerjarige masteropleidingen doen in maatschappelijk belangrijke sectoren.

De plannen van Bussemaker zorgen ervoor dat er twee wetsvoorstellen komen. Het eerste, voor de masterstudenten, komt voor de zomer al naar de Kamer. Op die manier is er volgens de minister voldoende tijd om de wet te behandelen en om de voorlichting voor studenten goed uit te voeren. De wet voor de bachelorstudenten volgt dan begin 2014.

Vervoersarrangement
Bussemaker wilde het totale sociale leenstelsel eigenlijk in 2014 laten ingaan. Dat zou ervoor zorgen dat studenten niet langer de basisbeurs als gift krijgen, maar het geld moeten lenen. De aanvullende beurs, voor studenten met weinig geld, blijft wel bestaan. Ook de ov-studentenkaart waarmee studenten gratis kunnen reizen, verdwijnt. Daar moet een ander "vervoersarrangement'' voor in de plaats komen.

'Minister koopt tijd'
Studenten staan niet te juichen over het uitstel van het sociale leenstelsel. "Het uitstel biedt niks aan de bezwaren die er zijn tegen het sociale leenstelsel. Het is alleen fijn voor een kleine groep die niet wordt getroffen'', zegt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Voor studenten die aan een masteropleiding beginnen gaat het nieuwe systeem al wel in 2014 in. "De minister koopt hiermee tijd'', zegt Heijneman.

Gerelateerde artikelen