Keijzer deed haar uitspraken op BNR tijdens een discussie over de agrarische sector in Nederland, naar aanleiding van de Russische sancties waarmee tuinders momenteel te maken hebben. “We moeten echt heel zuinig zijn op onze sector. Ik weet dat met name D66 altijd pleit voor kennisindustrie. We zenden hier uit vanuit Amsterdam. Dan is het gepast om te zeggen: in gelul kun je niet wonen. Maar kennis kun je ook niet eten”, zei Keijzer in debat met haar collega’s Stientje van Veldhoven (D66) en Roald van der Linde (VVD).
400 Miljard
Het pleidooi van Keijzer vond bij haar twee collega-Kamerleden geen gehoor. Van Veldhoven: “Als we het hebben over de 400 miljard – 400 miljard! – waarmee we in Europees verband ons eten subsidiëren, dan vindt D66 inderdaad dat we dat slimmer moeten doen met elkaar.”
Van Veldhoven erkende wel dat producenten een eerlijke prijs moeten krijgen, “maar met 400 miljard de kalflapjes subsidiëren voor 80 procent, dan heb je het gewoon eigenlijk over vlees dat bijna in staatsopdracht geproduceerd wordt. Van dat soort inkomenssubsidie vindt D66 inderdaad dat we daar vanaf moeten. Je zou veel meer van dat geld moeten investeren in kennis.”
Afhankelijkheid
Eerder deze week sprak CDA-Kamerlid Jaco Geurts al zijn zorgen uit over het voedselsysteem in Nederland. Volgens hem krijgen boeren, tuinders en vissers geen eerlijke prijs voor hun producten. “Jonge mensen zien geen brood meer in het boerenbedrijf en stoppen. We hollen ons eigen voedselsysteem uit”, zei Geurts. Hij vindt dat Nederland dit onderschat en dat Nederland voor zijn voedsel afhankelijk dreigt te worden van het buitenland. Ook Keijzer vreest hiervoor.
Maar Van der Linde (VVD) verwacht dat dit wel zal meevallen. “Wat is nu het probleem, zelfvoorzienendheid? We exporteren voor 80 miljard euro per jaar aan landbouwproducten. Het probleem waar de landbouw nu mee zit, is een overaanbod, want ze kunnen het niet kwijt aan Rusland. Dat heeft dus niks te maken met zelfvoorzienendheid.”
Van CDA-plannen om de sector meer ruimte te geven voor prijsafspraken, zegt Van der Linde dan ook “helemaal niets” te snappen.
Energie
Wat dat betreft is een onafhankelijke energiesector een stuk urgenter, vindt Van Veldhoven. “Als je ziet hoe kwetsbaar de Europese Unie is voor de eventuele energiesancties van Rusland, dan is dat echt een terrein waarop je met elkaar veel en veel verder zou moeten gaan dan alleen maar naar de landbouw te kijken.”