Politiek16 dec '13 14:48Aangepast op 16 dec '13 15:23

Oldtimers uit centrum Den Haag geweerd

Auteur: BNR Webredactie

Protesterende eigenaren van oldtimers zijn maandagmiddag uit het centrum van Den Haag geweerd. Zo'n 400 demonstranten zijn met hun klassieke auto's door de politie naar het Malieveld gedirigeerd.

Ze mogen het centrum niet in om op het Binnenhof te ageren tegen de herinvoering van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen was de demonstratie niet aangemeld. Door meldingen op Facebook kwam de politie er bij toeval achter dat een stoet klassiekers op weg was naar het Binnenhof. Op aanwijzing van de politie zijn de auto's naar het Malieveld geleid.

De gemeente Den Haag zegt verbaasd te zijn over de komt van de oldtimers. Bij een eerdere protestactie werd wel toestemming gevraagd en verkregen. Burgemeester Van Aartsen wil voorkomen dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, onder meer doordat hulpdiensten last zouden kunnen ondervinden van de stoet auto's in het centrum.

Later op de middag willen de demonstranten een petitie aanbieden aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Zij hekelen de herinvoering van wegenbelasting voor auto's ouder dan 25 jaar. Ruim 17.000 sympathisanten hebben de petitie volgens de organisatie Oldtimers Belasting Vrij ondertekend.

Onbetaalbaar
Wouter van Embden, Directeur stichting van Autobelangen, legt uit dat het voor de liefhebber eigenlijk onbetaalbaar wordt om een oldtimer te bezitten. "We hebben een vrijstelling voor oldtimers zodat het cultuurhistorisch erfgoed behouden kan blijven. Dat zijn, bijna zonder uitzondering, tweede auto’s van mensen die daar hun hele leven aan klussen en er af en toe een leuk ritje mee maken."

"Die mensen waren vrijgesteld van wegenbelasting. En nu gaat die grens ineens per 1 januari naar 40 jaar. Dat betekent dat enorme groepen mensen, meer dan 100.000 auto’s en 80.000 motoren, opeens wegenbelasting moeten gaan betalen. Dat kan heel erg oplopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen