Politiek25 jan '13 13:56

Schulz waarschuwt over EU-meerjarenbudget

Auteur: BNR Webredactie

Het Europees Parlement kan geen goedkeuring geven aan de Europese meerjarenbegroting voor 2014-2020 als het eindvoorstel te veel afwijkt van de oorspronkelijke plannen.

Die waarschuwing gaf de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, vrijdag.

De Europese Commissie wil voor de periode 2014-2020 een budget van ruim 1000 miljard euro, zo'n 50 miljard meer dan in de huidige periode. Een compromis met een verlaging van 80 miljard ligt op tafel, maar Nederland en enkele andere landen pleitten herhaaldelijk voor minstens 100 miljard minder.

In november konden de leiders het niet eens worden. Op 7 en 8 februari staat dit onderwerp opnieuw op de agenda van een EU-top. Voor het eerst moet ook het EP zijn goedkeuring geven aan het door de lidstaten bereikte akkoord.

Geen duidelijkheid over bedrag
Schulz wilde vrijdag niet aangeven bij welk bedrag voor het EU-meerjarenbudget er een nee-stem van het EP komt. Maar als er wordt vastgehouden aan het huidige compromis of een verdere verlaging, dan is de kans zeer groot dat het EP het akkoord verwerpt, aldus Schulz.

Of de leiders begin februari overeenstemming bereiken is nog maar de vraag, aldus de voorzitter. Hij heeft de indruk dat "de posities nog ver uiteen liggen''. De voorzitter hoopt wel op een akkoord, in het belang van de toekomst van de EU.

Gerelateerde artikelen