Politiek13 feb '14 20:16Aangepast op 14 feb '14 09:14

Een derde raadsleden had te maken met geweld

Auteur: ANP Nieuws

Ongeveer een op de drie raadsleden heeft de afgelopen 12 maanden weleens te maken gehad met agressie en/of geweld vanwege hun functie.

ANP
ANP

Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond. Soms kwam dat slechts één keer voor, bij anderen veel vaker. De helft van de raadsleden in kwestie kreeg te maken met verbaal geweld zoals schelden, schreeuwen of vernederen. Verder zegt 19 procent te zijn bedreigd en 17 procent gediscrimineerd. Bij een kleiner deel ging het om fysiek geweld (5,5 procent) en/of seksuele intimidatie (3,1 procent).

Het gaat dan vaak over verbale en intimiderende bedreigingen, zegt Peter Otten, voorzitter van de vereniging Raadslid.nu. "Verbaal moet je breed begrijpen. Dat kan ook per mail of per brief. Elk geval is er één te veel, maar als je naar de cijfers kijkt, blijft het beeld ongeveer constant."

Een op de tien bedreigde raadsleden heeft na het dreigement overwogen te stoppen met het werk in de gemeenteraad. Landelijk gaat het om enkele honderden leden, aldus Nieuwsuur.

Amsterdam
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden enquêteerde voor Nieuwsuur ruim 2000 van de bijna 10.000 raadsleden in ons land. Hoewel de antwoorden uit bijna alle Nederlandse gemeenten kwamen, varieerde het aantal respondenten flink per plek. Daardoor is niet te zeggen welke gemeenteraad de meeste slachtoffers van agressie en geweld telt.

Wel scoorde onder meer Amsterdam hoog: daar gaf 43 procent aan slachtoffer te zijn. Landelijk hadden raadsleden van de SGP (45 procent) en PvdA (41 procent) meer last van agressie en geweld dan andere politieke partijen.

Gerelateerde artikelen