Politiek24 jun '14 13:23Aangepast op 24 jun '14 17:00

Wilders gaat niet naar Europees Parlement

Auteur: BNR Webredactie

PVV-leider Geert Wilders gaat niet naar Brussel. Dit maakte de PVV zojuist bekend.

Wilders ziet af van zijn plannen om zitting te nemen in het Europees Parlement.

"Ik zal geen zitting nemen in het Europees Parlement. Nu er op korte termijn geen sprake zal zijn van een fractie waar de PVV lid van is, is er voor mij geen reden meer voor een dubbelmandaat. Ik wens mijn vriend Hans Jansen veel succes met zijn zetel, ik heb hem zojuist op de hoogte gebracht van dit nieuws."

Dubbelmandaat onmogelijk
Wilders had zich onlangs nog ingeschreven als Europarlementariër, hoewel hij ook lid wil blijven van de Tweede Kamer. Een dergelijk dubbelmandaat is volgens de regels van het EP niet mogelijk, maar Wilders voerde daar een juridische strijd tegen.

Wilders was lijstduwer voor de PVV bij de Europese verkiezingen op 22 mei. Hij kreeg 290.239 stemmen. Dat was ruim 13.000 meer dan de PVV-lijsttrekker, Marcel de Graaf.

“Je kan of doorprocederen om een beslissing te forceren – en weer naar de rechter en nóg een keer naar de rechter – of je kan zeggen ‘we hebben een uitstekende kandidaat’. En dat is Hans Jansen", licht Wilders toe voor de BNR-microfoon. "Dat besluit is een stuk makkelijker geworden nu wij gisteren helaas hebben moeten constateren dat we geen fractie hebben kunnen vormen. Dat gaat wel gebeuren, ik beloof u dat."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen