Politiek20 nov '13 07:15Aangepast op 20 nov '13 19:21

Dijsselbloem: Groeicijfers Rabobank kloppen niet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet houdt structureel te optimistische groeiverwachtingen aan. Minder optimistische geluiden lijkt minister Dijsselbloem al gauw af te doen als 'te somber'. Dat zegt Eddy van Hijum, financieel woordvoerder van het CDA.

"Wat Dijsselbloem nu heeft gedaan komt op mij een beetje onnodig over. Ik denk dat het verstandig is dat hij zijn beleid bijstelt, maar ik vind dat hij als het over groeiverwachtingen gaat, zich eigenlijk moet richten op het voorjaar. Doe nou voorzichtig, want je laat wel de uitgaven stijgen, maar de belastinginkomsten en tegenvallers kunnen zomaar op de loer liggen. Je ziet nu langzaam maar zeker dat economen voorspellen dat tegenvallers zich daadwerkelijk gaan voordoen."

Van Hijum was wel enigszins verrast dat Dijsselbloem zich liet verleiden tot een opmerking over de prognoses van de Rabobank. "Ik vraag me eerlijk gezegd sowieso af waarom hij daar iedere keer op reageert. Als je kijkt naar het beleid dan zijn er twee momenten van belang: de vaststelling van de begroting en het voorjaar, als het CPB ook met groeiprognoses komt."

Banken moeten hun eigen afwegingen maken en daar kan vervolgens iedereen zijn voordeel mee doen. Zorgenpunt in de serieuze analyse van de Rabo-economen zijn de binnenlandse bestedingen. "Die zullen door belastingverhogingen het komende jaar nog niet omhoog gaan. Die analyse hebben wij bij de begrotingsbehandeling ook gemaakt. Dijsselbloem vindt dat nu te somber. De tijd zal het leren; in het voorjaar zullen we echt de balans op moeten maken of het kabinet zich rijk heeft gerekend of niet."

Diskwalificatie
Minister Dijsselbloem diskwalificeert de Rabobank door de prognoses van de bank over de Nederlandse economie 'te somber' te noemen, zegt Rabo-econoom Hans Stegeman. Met de opmerking dat de Rabo-economen zich beter even gedeisd kunnen houden verwees Dijsselbloem nadrukkelijk naar de Liborfraude waar de bank een forse boete voor kreeg.

Daarom zijn deze opmerkingen van Dijsselbloem wat Stegeman betreft erger dan zijn 'flauwe' opmerking dat Rabo-economen "zich beter even gedeisd kunnen houden". De somberheid van de economen over de Nederlandse economie is onterecht, vindt Dijsselbloem. De economen van Rabobank voorzien voor komend jaar geen economische groei in Nederland, CPB en ABN Amro gaan wél uit van een lichte groei.

Tijdens een debat in de Eerste Kamer gisteravond haalde Dijsselbloem uit naar de Rabobank. “Ik was er echt zeer ongelukkig mee, omdat er van de Rabobankeconomen bij herhaling een somberheid uitgaat die niet gebaseerd is op feiten", zei de minister in de senaat over de economische voorspellingen van de Rabobank voor volgend jaar.

Diskwalificatie
"Het mooie is dat onze ramingen blijkbaar serieus worden genomen, maar met het andere vind ik dat hij ons diskwalificeert", zegt Stegeman over de opmerkingen van Dijsselbloem. "Een half procentpunt per jaar doet er eigenlijk niet zoveel toe. Dat is nou net waar ik me de laatste tijd aan stoor in het discours: een tiende procent groei is in feite hetzelfde als een tiende procent krimp. Het is hoe je het presenteert."

"Ik ga ervan uit dat het een slip of the tongue was en ik neem aan dat het niet uitgebreid ambtelijk was voorbereid. Je kunt het heel groot maken, maar ik denk niet dat de minister het zo bedoeld heeft. Ík word betaald door de Rabobank om voorspellingen te doen en dat doe ik zo eerlijk en transparant mogelijk."

Koopkracht
Dijsselbloem wijst erop dat mensen volgend jaar meer te besteden hebben omdat sommige belastingtarieven en premies omlaag gaan. “Inmiddels hebben we ook goed nieuws over ziektekostenverzekeringspremies, staan de pensioenfondsen er volgens de laatste berichten weer beter voor, et cetera, et cetera.” De minister gaat er bij zijn collega's in het kabinet op aandringen om (meer) optimisme uit te stralen.

Om op flauwe opmerkingen te reageren is ook weer flauw, vindt Stegeman, tevens hoofd Nationaal economisch onderzoek bij de Rabobank. Het zou hetzelfde zijn als dat hij over een econoom van het CPB zou zeggen dat hij zich gedeisd moet houden omdat er iets anders bij de overheid gebeurd is. Daar kan ik niet zo veel mee. Gelukkig werken wij niet voor de overheid, maar voor onze raad van bestuur."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen