Politiek13 okt '14 08:15

Eerste Kamer staat opnieuw ter discussie

Auteur: Pieter van den Akker

Opnieuw staat de positie van de Eerste Kamer ter discussie. Loek Hermans, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, vindt namelijk dat de Senaat steeds vaker politiek bedrijft. Daardoor dreigen er twee politieke arena's te ontstaan, zo zei Hermans bij de publieke omroep.

"Als de Eerste Kamer duw doublure wordt en hetzelfde gaat doen als de Tweede Kamer zitten we met een heel gekke situatie. Dan zitten we met twee politieke organen, terwijl het politieke primaat, de eerste lijn, bij de Tweede Kamer ligt", zei Hermans gisteravond in Nieuwsuur.

Volgens Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis in Nijmegen, is de senaat altijd al een politiek orgaan geweest. Ze licht toe op BNR: "Alleen valt dat niet op, als zowel in de Eerste Kamer als in de Tweede Kamer dezelfde meerderheid is."

'Kamers moeten niet op elkaar lijken'
Als er twee politieke arena's zijn in plaats van eentje is dat niet erg, vindt zij. "Eigenlijk hebben we die nu ook. Niemand zal betwisten dat de Eerste Kamer ook een politiek orgaan is. Daar zit ook iedereen samengesteld naar politieke partijen. Maar waar men het wel over eens is, is dat ze niet precies hetzelfde moeten zijn.
 

"Dat het politieke primaat, zoals dat zo mooi heet, bij de Tweede Kamer ligt, dat klopt. Daar is iedereen het over eens. Maar men wil niet dat ze op elkaar gaan lijken. Dan moet je voortdurend rekening gaan houden met beide Kamers. Dat wordt lastig."

Minderheidskabinet
"Je zou ook kunnen zeggen dat het nu behoorlijk goed gaat met het minderheidskabinet en een minderheid in de Eerste Kamer", vervolgt ze. "Vroeger had men weer kritiek op de regeerakkoorden. Dan had niemand anders nog wat in te brengen. Dan was het van tevoren bepaald tussen de coalitiepartners. Nu is er voortdurend contact met de andere partijen in de Tweede Kamer om die meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen."

Al zolang als de Eerste Kamer bestaat, volgend jaar 200 jaar, worden er pogingen gedaan om van de Eerste Kamer af te komen. "Of om 'm wijzigen, te veranderen of te moderniseren. Op een paar kleine dingen na lukt dat niet. Dat heeft ook met een heel praktisch punt te maken. Om grote wijzigingen door te voeren moet je een grondwetswijziging hebben. Eerst moeten er gewone meerderheden in beide Kamers zijn, vervolgens in beide Kamers een tweederde meerderheid. Voordat je dat voor elkaar hebt... Dat gebeurt dus gewoon niet."

Gerelateerde artikelen