Politiek10 dec '14 12:47

Wat doet een bank met mijn spaargeld?

Auteur: Eva Oude Elferink

Spaarders moeten het recht krijgen te weten waar de bank hun spaargeld in investeert. Dat bepleit de SP in de Tweede Kamer.

Wie spaargeld op de bank heeft staan, krijgt daar netjes rente over. Maar wat doet de bank nou verder met dat geld? Dat investeert het, ja. Maar waarin? Nu is dat in veel gevallen niet bekend, maar daar komt verandering in als het aan de SP ligt. De partij wil dat banken op hun websites kenbaar maken in welke bedrijven zij investeren.

Op die manier zouden consumenten een afweging kunnen maken bij welke bank zij hun geld willen stallen, zegt de SP. Het gaat om transparantie, zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies. Want wat doet dat bedrijf waar jouw spaargeld in wordt gestoken eigenlijk met mensenrechten?

 

Verplicht
In eerste instantie richt de SP zijn oproep aan de banken zelf. Maar als zij daar geen gehoor aan geven, moet de overheid klaarstaan met wettelijke maatregelen. De steun van andere partijen voor een dergelijke maatregel is gering, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

 

In zijn plan verwijst Merkies onder meer naar de verzekeraars en pensioenfondsen, waar deze discussie eerder speelde. Stans: "Die zijn daar iets transparanter in geworden." Vanmiddag spreekt de Kamer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over duurzaam bankieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen