Politiek18 dec '13 15:26Aangepast op 18 dec '13 18:13

Rutte: we zijn er nog lang niet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet is nog lang niet klaar met hervormen en het sterker maken van de Nederlandse economie. Premier Mark Rutte zei dat in reactie op het woonakkoord dat door de Senaat werd aangenomen en het pensioenakkoord dat het kabinet sloot met drie oppositiepartijen.

ANP
ANP

Hij liet zich niet verleiden tot juichende commentaren op het pensioen- en het woonakkoord maar bleef voorzichtig. "Het is goed dat we de verschillende kwesties tot een goed einde hebben kunnen brengen", stelt Rutte vast. "Maar er is nog verschrikkelijk veel werk te doen. We gaan denk ik de kerst in met de gedachte dat een paar dingen nu zo ver zijn dat we ze ook ter uitvoering kunnen nemen maar tegelijkertijd in de volle overtuiging dat zeker ook tegen de achtergrond van heel voorzichtig economisch herstel er nog heel veel te doen is."

Het debat verliep volgens de verwachtingen van de premier, "een diep inhoudelijk debat", waarvan hij vast stelt dat het goed is afgelopen.

De hervormingen die het kabinet met deze akkoorden veilig stelt, zijn heel belangrijk, benadrukt de premier. "Nederland is heel voorzichtig economisch aan het herstellen. Het is nu taak om totaal de ogen op de bal te houden en volgend jaar die enorme stapel werk aan wetgeving en uitvoering vol focus ter hand te nemen. Het is dus goed dat we deze week een paar belangrijke besluiten konden nemen. Maar het is echt nog maar het begin. We zijn er nog lang niet."

Vizier op volgend jaar
Rutte heeft zijn vizier dus duidelijk gericht op het komende jaar. En in het bijzonder op alle hervormingen die op tafel liggen. "Kijk eens wat er ligt op het terrein van de hervormingen in het onderwijs, de verdere hervormingen in de gezondheidszorg en de hervormingen in de sociale zekerheid. Maar ook de hervormingen op de arbeidsmarkt en de wetgeving op dat punt die nog door de Kamers moet worden geloodst en de wetgeving op het terrein van de participatiewet."

Grote vraagstukken, stelt Rutte vast, "die allemaal noodzakelijk zijn om die hele voorzichtige economische herstelfase een dikkere ijslaag te geven".

Gerelateerde artikelen