Politiek5 apr '13 02:19

Geen steun voor PVV in 'Marokkanendebat'

Auteur: BNR Webredactie

De PVV stond in de nacht van donderdag op vrijdag helemaal alleen in het zogenoemde 'Marokkanendebat', dat door PVV-leider Geert Wilders in december was aangevraagd.

Wilders vroeg het debat aan naar aanleiding van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen als gevolg van schoppen door Marokkaanse jongens.

De meeste Kamerfracties spraken in het debat hun ongenoegen uit over de titel van het debat, dat volgens de PVV moest gaan over het 'Marokkanenprobleem'. In de Kamer werd niet ontkend dat Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers, maar niemand deelde de toon en de oplossingen van PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Weinig nieuwe inzichten
Veel nieuwe inzichten leverde het debat niet op. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (ook verantwoordelijk voor integratie) legde het kabinetsbeleid uit. Asscher noemde de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkaanse jongens "onacceptabel'' en zei dat daar onder meer hard lik-op-stuk-beleid op gevoerd moet worden. Maar tegelijk liggen er taken voor Jeugdzorg om zich met Marokkaanse gezinnen te bemoeien en moet iedereen als individu worden behandeld.

Van Klaveren deed Asschers verhaal af als een "brij van clichés'' en schamperde over 30 jaar "gepamper'' van de PvdA met allochtonen dat geen enkel probleem heeft opgelost. PvdA-burgemeesters in Gouda, Utrecht en Amsterdam hebben overlast en criminaliteit van Marokkaanse jongeren laten passeren, betoogde Van Klaveren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen