Politiek12 apr '13 17:28

Europese top over belastingontduiking

Auteur: BNR Webredactie

De komende top van Europese leiders buigt zich over belastingontduiking in de Europese Unie. Volgens Europees president Herman Van Rompuy gaat elk jaar zo'n 1000 miljard euro verloren door het ontduiken en ontwijken van belastingen.

Van Rompuy heeft besloten het thema op de agenda te zetten van de bijeenkomst op 22 mei. De president noemt het oneerlijk voor burgers en bedrijven die wel belasting betalen. Hij spreekt over een ernstig probleem voor landen die inkomsten nodig hebben om hun financiën op orde te brengen.

Van Rompuy haakt onder meer in op de actuele discussie over het bankgeheim. In de EU-lidstaat Oostenrijk bijvoorbeeld kunnen buitenlandse zwartspaarders nog steeds terecht.

Uitroeien
De Europese Commissie in Brussel presenteerde eind vorig jaar een reeks voorstellen om belastingontduiking met volledig uit te roeien. De commissie waarschuwde dat belastingontduikers handig inspelen op de verschillen tussen de belastingwetten in de EU-lidstaten, en de lacunes in die wetten. Brussel wil dan ook dat de nationale regeringen de gaten en gebreken wegwerken die bedrijven misbruiken om belastingen niet te betalen.

De commissie vindt ook dat de EU krachtdadiger moet optreden tegen belastingparadijzen. Er is meer nodig dan de huidige internationale maatregelen, stelde commissaris Algirdas Semeta (Antifraude). De commissaris moedigde de EU-lidstaten aan gemeenschappelijke criteria te hanteren voor het vaststellen van dergelijke paradijzen. Die zouden dan op een zwarte lijst moeten komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen