Politiek18 okt '13 10:06

'Grootverbruikers water de dupe van begrotingsakkoord'

Auteur: Eva Oude Elferink

Grootverbruikers van water krijgen te maken met een flinke stijging van de kosten voor leidingwater. Dat is het resultaat van het begrotingsakkoord dat het kabinet sloot met de oppositie. Grootverbruikers betalen nu feitelijk geen belasting op leidingwater, maar moeten dat straks wel gaan doen.

Nu moet alleen belasting worden betaald over de eerste 300 kuub leidingwater. Volgens de belangenbehartiger van watergrootverbruikers - de VEMW - kunnen de nieuwe plannen de industrie 100 miljoen euro per jaar gaan kosten.

Roy Tummers van VEMW vreest dat dit de concurrentiepositie van grote bedrijven zal schaden. "Op het moment dat je zuiniger met water wilt omgaan, is het handig als je een alternatief hebt. Maar heel veel bedrijven hebben geen alternatief. Die hebben een bepaalde kwaliteit leidingwater nodig."

Als voorbeeld noemt Tummers ziekenhuizen. "Ziekenhuizen zijn ook grootverbruikers van leidingwater. Die kunnen niet zomaar overstappen op een andere waterbron."

Verbaasd
De VEMW roept de politiek om het plan terug te draaien, maar VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt de commotie niet te begrijpen. "Waar wij ons bij het sluiten van dit akkoord juist druk om hebben gemaakt,  is ervoor te zorgen dat de belasting op arbeid goedkoper wordt."

In het onlangs gesloten akkoord met oppositiepartijen D66, SGP en de ChristenUnie staan volgens Neppérus veel tegemoetkomingen aan het bedrijfsleven. "Er zijn heel veel compensaties, juist om ondernemingen te stimuleren."

De kritiek van de VEMW noemt het VVD-Kamerlid dan ook 'teleurstellend'. "Als je arbeid goedkoper maakt, en dat is voor ons de essentie, dan mag je er best over nadenken of je wellicht efficiënter kunt werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen