Politiek24 dec '14 08:13Aangepast op 24 dec '14 08:37

'Aanpak infectieziekten vergt Europese aanpak vanuit landen zelf'

Auteur: Thijs Baas

Er moet één ministerie van Gezondheid van Mens en Dier komen, om de aanpak van infectieziekten gecoördineerd aan te pakken. Dat zegt CDA-europarlementariër Annie Schrijer-Pierik tegen BNR. "Het heeft met elkaar te maken en heel vaak staan economische en handelsbelangen bovenaan, terwijl het grootste gevaar is dat we er vanuit Europa bovenop zitten."

Foto: BNR
Foto: BNR

De Europese Unie maakt veel gezondheidsbeleid, terwijl het eigenlijk maar weinig bevoegdheden hiervoor heeft. Dat heeft serieuze gevolgen voor mensenrechten. Dit schrijft UvA-onderzoeker Anniek de Ruijter in haar promotie-onderzoek. "Ik vind het wel heel belangrijk dat we vanuit Europa doen wat we moeten doen. Om een voorbeeld te noemen: 70 procent van de infectieziekten van dieren komt bij de mens terecht. Dus preventiebeleid en antibioticabeleid moet je daarom over de grens aanpakken."

Kijk naar de aanpak van vogelgriep: Italië vaccineert wel, Nederland niet, en dat zijn hele belangrijke punten waar je vanuit Europa één beleid op moet hebben, zegt Schrijer-Pierik. "In Nederland gaat de staatssecretaris van Landbouw erover, de staatssecretaris van Milieu en de minister van Economische Zaken erover en je moet beter vanuit één punt organiseren. Doet Europa te veel? Nee, dat niet, maar we moeten de handschoen met de lidstaten beter oppakken."

Toch zijn het uiteindelijk de afzonderlijke landen die over het gezondheidsbeleid gaan. Het Nederlandse EU-voorzitterschap van volgend jaar is wat Schrijer-Pierik betreft dan ook een goed moment om het beleid te coördineren. "Het is zaak om vaccinatiebeleid in één goede Europese regeling aan te pakken, vanuit de landen zelf."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen