
De Europese Unie maakt veel gezondheidsbeleid, terwijl het eigenlijk maar weinig bevoegdheden hiervoor heeft. Dat heeft serieuze gevolgen voor mensenrechten. Dit schrijft UvA-onderzoeker Anniek de Ruijter in haar promotie-onderzoek. "Ik vind het wel heel belangrijk dat we vanuit Europa doen wat we moeten doen. Om een voorbeeld te noemen: 70 procent van de infectieziekten van dieren komt bij de mens terecht. Dus preventiebeleid en antibioticabeleid moet je daarom over de grens aanpakken."
Kijk naar de aanpak van vogelgriep: Italië vaccineert wel, Nederland niet, en dat zijn hele belangrijke punten waar je vanuit Europa één beleid op moet hebben, zegt Schrijer-Pierik. "In Nederland gaat de staatssecretaris van Landbouw erover, de staatssecretaris van Milieu en de minister van Economische Zaken erover en je moet beter vanuit één punt organiseren. Doet Europa te veel? Nee, dat niet, maar we moeten de handschoen met de lidstaten beter oppakken."
Toch zijn het uiteindelijk de afzonderlijke landen die over het gezondheidsbeleid gaan. Het Nederlandse EU-voorzitterschap van volgend jaar is wat Schrijer-Pierik betreft dan ook een goed moment om het beleid te coördineren. "Het is zaak om vaccinatiebeleid in één goede Europese regeling aan te pakken, vanuit de landen zelf."