Politiek25 mrt '14 18:16

Rutte dik tevreden over nucleaire top

Auteur: Pieter van den Akker

Het was het allemaal waard. Want de nucleaire top was een ongekende promotie voor Nederland. Dat vindt premier Rutte. De minister-president kreeg zelf van president Obama veel complimenten. De Amerikaanse president bedankte Rutte voor z’n leiderschap.

"Ik vind het buitengewoon vriendelijk", reageert Rutte voor de microfoon van verslaggever Jeroen Stans op de woorden van Obama. "President Obama heeft een heel belangrijke rol gespeeld deze twee dagen, omdat hij zeer actief heeft meegedaan aan sessies. Voor anderen is dat weer belangrijk om heel actief mee te doen. Hij is natuurlijk ook degene die het hele proces is gestart. Hij heeft dit bedacht in 2009 en in 2010 vond de eerste conferentie plaats. Dus het is heel goed dat hij leiderschap laat zien."

'Holland-promotie'
Rutte is verder dik tevreden over de uitkomsten van de nucleaire top en het bezoek van wereldleiders aan Nederland. "Dit was het dubbel en dwars waard." Hij zag in het bezoek van wereldleiders als de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping een flink stuk 'Holland-promotie'. Ons land was een 'paar dagen wereldwijd in het centrum van de aandacht'.

Met China werd door Nederlandse bedrijven voor ruim 1,5 miljard euro aan contracten afgesloten. "Dit is nog maar het begin.'' Hij verwacht ook in de toekomst nog een 'positieve uitwerking' te zien van het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe.

Succes
Inhoudelijk was de top volgens hem ook zeer succesvol. De deelnemende landen maakten onder meer nieuwe afspraken om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van zouden kunnen maken.

Twee speerpunten van het kabinet waren de rol van de nucleaire industrie en het forensisch onderzoek. Die Nederlandse ambities zijn ,,zwaar teruggekomen'' in de ,,hele goede slotverklaring'', constateert Rutte.

Oekraïne
Hij vindt het 'terecht' dat er zoveel aandacht was voor de crisis in Oekraïne. Maar het onderwerp heeft de top niet overschaduwd, meent hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen