Politiek10 apr '14 07:46Aangepast op 10 apr '14 08:17

Autobom ontploft naast centrale bank Athene

Auteur: Eva Oude Elferink

Naast de centrale bank in Athene is vanochtend vroeg een autobom ontploft. Bij de explosie vielen geen gewonden, wel is er grote schade aangericht aan de omliggende gebouwen. De aanslag is nog niet opgeëist.

Een uur voor de aanslag werden een Griekse krant en nieuwswebsite gebeld dat in het centrum van een Athene een bom zou ontploffen. Een deel van de stad is nu afgezet, de politie is op zoek naar de vermoedelijke dader.

2,5 miljard
De aanslag vond plaats op dezelfde dag dat duidelijk wordt of het de Griekse regering lukt om 2,5 miljard euro aan staatsobligaties op te halen. Als dat het geval is, is het voor het eerst in vier jaar tijd dat de Griekse staat op een andere manier dan via noodsteun vanuit Europa geld binnenkrijgt.

Niet iedereen is positief. Zo schrijft de Griekse oppositie het plan van de regering af als een verkiezingsstunt en stelt zij dat het rentepercentage, dat nu is vastgesteld op 5,3 procent, te hoog is in vergelijking met de noodsteun die het land nu krijgt.

De Grieken zelf zijn net zo verdeeld, zegt correspondent Nikos Lanser. "Want als we heel eerlijk zijn, is Griekenland nog lang niet uit de problemen." Wel zijn er volgens hem al een aantal stappen gezet.

Zo stelt de regering dat het gewraakte memorandum, de afspraken die zijn gemaakt met de Trojka en de Europese Unie, 'eindelijk verleden tijd is' nu Griekenland weer de vrije markt op gaat. Maar de oppositie spreekt dat tegen. Die stelt dat het memorandum verankerd zit in de wet.

Steun
Toch lijkt het erop dat het de Griekse regering erin zal slagen om de 2,5 miljard euro op te halen, stelt Lanser. "Want bij de voorinschrijving was het vele malen meer dan wat aangeboden is. Vandaag begint de officiële inschrijving, de verwachting is dat het bedrag bij elkaar gaat worden gebracht."

Als dat lukt, is dat een duidelijke steun in de rug van de regering die met man en macht probeert duidelijk te maken aan de markt én aan de Grieken dat het beter gaat met de Griekse economie.

Lanser: "Als de lening doorgaat en de markt reageert goed, dan is dat goed voor het zelfvertrouwen en komen er in de toekomst misschien weer wat meer investeringen.

Rente
Hoe het met de rente zal lopen, is nog de vraag. In maart 2010 sloot de Griekse regering voor het laatst een lening af tegen een rentepercentage van 6,10 procent. "Dat schoot toen de lucht in", zegt Lanser. "Een maand later probeerden ze weer een miljard op te halen. Dat is niet gelukt, omdat mensen geen geld meer wilden lenen aan Griekenland."

Dat de vrije markt inmiddels weer bereid is om geld aan Griekenland te lenen, is dan ook een positief teken, aldus de correspondent. "Het is alleen afwachten hoe dat rentepercentage zich zal ontwikkelen. Gaat dat later weer omlaag? Want ook in Portugal en Ierland is het begonnen met een hoog rentepercentage."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen