Jorritsma: Extra bezuinigingen treffen gemeenten niet
Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld en dat terwijl ze te maken hebben met tegenvallende inkomsten uit grondexploitatie, leegstand en een steeds kleiner budget. Toch gaat Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ervan uit dat de gemeenten niet verder worden aangepakt.
Hoewel het pakket van 6 miljard aan extra bezuinigingen er na de zomer moet liggen, zegt Jorritsma op BNR: "Als wij op een gegeven moment zeggen 'ja jongens, wat jullie nu doen, leidt er toe dat wij de decentralisatie niet meer kunnen uitvoeren', moet ik nog zien dat een kabinet een wetsontwerp in de Staatscourant zet waarvan gemeentes zouden zeggen dat ze die niet uit kunnen voeren."
Jorritsma hoopt dat het niet zo ver komt dat de dienstverlening aan burgers door bezuinigingen op losse schroeven komt te staan.
In gesprek met BNR's Paul van Liempt ging Jorritsma ook in op een verhaal waar de kranten de afgelopen maanden vol mee stonden: Het Fyra-debacle. Er komt nu een parlementaire enquete om te onderzoeken hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Daar komt waarschijnlijk ook de aanbesteding van de hogesnelheidslijn ter sprake.
Verantwoordelijkheid
Veel partijen willen van de concessie aan de NS af. Jorritsma gaf daar in 1997 als minister van Verkeer en Waterstaat een klap op. Of zij zich verantwoordelijk voelt voor dit debacle? "Totaal niet. Ik ben medeverantwoordelijk geweest en ik was degene die dat in de praktijk belichaamde. Ik ben als minister verantwoordelijk geweest voor de beslissing over de aanleg van de hogesnelheidslijn, maar niet voor de aanbesteding van het gebruik van de hogesnelheidslijn. Mijn opvolger heeft daar een rol in gespeeld. Maar het zijn natuurlijk ook de Tweede Kamer en het kabinet. In die tijd heeft men bedacht hoe men dat wilde aanbesteden."
Volgens haar valt er geen zondebok aan te wijzen. "Je kan hier niet één persoon voor aanwijzen. In Nederland is de politiek niet zo georganiseerd dat een iemand verantwoordelijk is. Waar ik ontzettend van baal is dat op dit moment nog geen snelle treinen over dat spoor rijden. Dat is wel heel jammer. Ze rijden er wel, ik ben zelf met de Thalys naar Frankrijk geweest: fantastisch. Die rijdt dus wel op hoge snelheid. Maar ja, dat is natuurlijk veel te weinig gebruik voor een veel te dure spoorlijn."
Enquête
Waar dat aan ligt? "Dat zal de parlementaire enquête moeten uitzoeken. Ik schat in dat ik daar niet voor zal worden opgeroepen, omdat ik aan dat proces niet deel heb genomen. Maar je weet maar nooit."