Politiek30 mrt '13 11:11Aangepast op 30 mrt '13 14:01

Coalitie wil af van toelage kleine scholen – dwaas vindt het CDA

Auteur: Fleur de Bruijn

Kleine basisscholen moeten volgens coalitiepartijen VVD en PvdA niet langer een toelage van de overheid krijgen om rond te komen. Oppositiepartijen CDA en ChristenUnie zijn niet blij met het voorstel.

Als ze goed samenwerken met andere scholen in de omgeving kunnen kleine scholen wel een bonus verdienen. "VVD en PvdA willen alle scholen verplicht laten samenwerken, dat is het einde van de vrijheid van onderwijs", zegt CDA-Kamerlid Michel Rog tegen BNR.

Bonus
Basisscholen met minder dan 100 leerlingen maken zich zorgen over hun toekomst. De Onderwijsraad heeft staatssecretaris Sander Dekker geadviseerd deze scholen te sluiten. De ondergrens ligt nu op scholen met 23 leerlingen.Volgens de raad zijn kleine scholen relatief zwak.

Kleine dorpen
De coalitie vindt de norm van 100 leerlingen echter te strikt. Kleine scholen moeten volgens VVD en PvdA open kunnen blijven, zolang ze goede kwaliteit leveren. "Als je stopt met de toeslag, dan sluit je in feite alsnog de kleine scholen'', zegt Rog.

Er zijn zo’n 1400 hele kleine scholen er daarvan kunnen er zonder toelage maar een aantal blijven bestaan. In ongeveer 250 gemeenten heb je dan niet langer een basisschool en dat is niet goed voor de leefbaarheid van een dorp; ouders met kinderen trekken bijvoorbeeld weg.

Steun voor CDA
Het CDA krijgt steun van de ChristenUnie. Volgens Arie Slob van de ChristenUnie zal het schrappen van de toeslag desastreus uitwerken. "Ik hoop dat PvdA en VVD nog openstaan voor debat hierover'', zegt hij.

Tegen RTL Nieuws hebben PvdA-Kamerlid Loes Ypma en VVD'er Karin Straus laten weten tegen het plan te zijn van hun partijen.

Gerelateerde artikelen