Politiek18 sep '13 14:08

BuZa wil opheldering beschieting Greenpeace

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft opheldering gevraagd aan de Russische autoriteiten over het incident woensdagochtend met de Greenpeaceboot Arctic Sunrise in Russische wateren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De Russische kustwacht zou meerdere waarschuwingsschoten hebben gelost richting de boot die onder Nederlandse vlag vaart.

Aan boord van het schip bevinden zich twee Nederlanders, campagneleider Faiza Oulahsen en een Nederlandse machinist. Twee actievoerders, een Fin en een Zwitser ketenden zich korte tijd vast aan het platform van Gazprom in de Pechora Zee, maar werden later opgepakt door de Russische kustwacht.

De ijsbreker Arctic Sunrise kwam in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij het platform. "De Russen hebben gedreigd het vuur op ons te openen als we niet weggaan. Ze hebben al elf waarschuwingsschoten gelost'', vertelt Oulahsen.

"Ze proberen op ons schip te komen, maar dat mag niet zomaar. We varen onder Nederlandse vlag, daar moeten ze dan toestemming voor vragen aan de Nederlandse overheid.'' Dat is volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken niet gedaan. Oulahsen heeft het over een "disproportionele reactie op een vreedzaam protest.''

Op dit moment wordt er nog niet geboord naar olie, maar volgens Greenpeace is Gazprom van plan om dat binnenkort te gaan doen samen met Shell. "Dat is vragen om problemen, het platform verkeert in slechte staat en door de afgelegen locatie is er niet snel hulp in de buurt als er iets mis gaat" aldus Greenpeace.

Drie weken geleden bevoer de ijsbreker ook al de Russische wateren, het idee was toen om actie te voeren bij een onderzoeksschip van staatsoliebedrijf Rosneft. De kustwacht enterde toen wel het schip.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen