Politiek21 aug '13 11:02

'Cameron achter dreigement tegen Guardian'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier David Cameron heeft zelf de hoogste Britse ambtenaar opdracht gegeven contact met de krant The Guardian op te nemen en met juridische stappen te dreigen. Dat meldt de BBC.

De ambtenaar, Sir Jeremy Heywood, eiste dat de redactie van de krant de documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zou vernietigen of aan de autoriteiten zou overhandigen.

PRISM
The Guardian heeft diverse keren gepubliceerd uit de documenten, waaruit blijkt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelen met het spionageprogramma PRISM. Hoofdredacteur Alan Rusbridger van de krant schreef maandag dat hij 2 maanden geleden door een 'zeer hoge regeringsfunctionaris' was benaderd zonder diens naam te noemen.

Vernietigd
Uiteindelijk werden informatiedragers vernietigd. Medewerkers van de geheime dienst GCHQ zagen in de kelder van het gebouw van The Guardian in Londen toe, hoe de computers en harde schijven met informatie van Snowden letterlijk werden vernietigd. Volgens de hoofdredacteur heeft de krant nog steeds de beschikking over de gewraakte informatie.

Volgens bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken stemde niet alleen de Conservatieve premier, maar ook de Liberaal-Democratische vicepremier Nick Clegg en minister William Hague van Buitenlandse Zaken in met de actie tegen de krant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen