Politiek13 mrt '13 17:41

Democraten komen met 'groeibegroting'

Auteur: BNR Webredactie

De Democraten in de Amerikaanse Senaat komen woensdag met een begrotingsplan dat voorziet in 1,85 biljoen dollar aan bezuinigingen over de komende tien jaar.

President Obama (M), voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner (L) en Harry Reid, fractieleider van de Democraten.
President Obama (M), voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner (L) en Harry Reid, fractieleider van de Democraten.

Dat meldt de zakelijke nieuwszender CNBC woensdag. Volgens de partij van president Barack Obama laat het voorstel meer ruimte voor groei van de economie en werkgelegenheid dan dat van de Republikeinse oppositie.

Reparaties aan wegen en bruggen
De Democraten willen bijvoorbeeld banen behouden en zelfs creëren door geld vrij te maken voor reparaties aan slecht onderhouden wegen en bruggen. Zij willen de overheidsinkomsten verhogen door onder meer mazen in de belastingwetgeving te dichten en voordeeltjes af te schaffen waar alleen de allerrijkste Amerikanen en grote bedrijven profijt van hebben.

Voorstel Republikeinen
De Republikeinen kwamen dinsdag met een voorstel om 4,6 biljoen dollar te bezuinigen. Het begrotingstekort zou dan binnen tien jaar weggewerkt kunnen zijn, aldus de Republikeinse voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. Het Witte Huis liet direct al weten dat zijn berekeningen niet kloppen en dat het plan geen kans van slagen heeft.

Belastingverlagingen
In het Republikeinse voorstel wordt vooral bezuinigd op voorzieningen en subsidies voor minder bedeelden. Daar staan belastingverlagingen voor zowel burgers als bedrijven tegenover. Defensie, waarop de Democraten stevig willen bezuinigen, wordt in de plannen van de oppositie juist ontzien.

Huis van Afgevaardigden
De Democraten hebben behalve het Witte Huis ook de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden in handen. In de Senaat vormen de Republikeinen echter de grootste partij. Een eventueel compromis moet door beide kamers van het Congres en door de president worden goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen