Politiek31 jan '13 06:19

Eerste hoofdpijndossier voor Dijsselbloem

Auteur: Pieter van den Akker

Een opwarmertje vandaag voor Jeroen Dijselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Hij krijgt de Cypriotische minister van Financiën, Vassos Shiarly, op bezoek. Het gesprek gaat zeker niet over koetjes en kalfjes.

Cyprus is namelijk bezig met een charmeoffensief in de hoop op financiële steun. Het gaat niet om de grootste bedragen, maar het is een mooie testcase voor Dijsselbloem.

BNR-redacteur Jelle Maasbach: "Als minister Shiarly aanschuift bij Dijsselbloem gaat het maar over één ding: het broodnodige noodpakket. De relatief kleine economie is in de problemen en heeft de steun van Europa hard nodig."

Kleine economie
Maar hoe klein ook: Dijsselbloem en consorten moeten Cyprus helpen, zegt Arjen van Dijkhuizen, econoom bij ABN Amro. "Cyprus is een van de kleinste economieën in de eurozone met een bbp van zo'n 17 miljard euro in 2012. Het steunt sterk op toerisme en op z'n financiële sector. Het bankwezen is relatief groot ten opzichte van de economie, Cyprus is een soort regionaal financieel centrum."

Het land heeft sterke banden met de Grieken en de Russen, vervolgt Van Dijkhuizen. "Veel rijke Russen parkeren hun geld bij Cypriotische banken."

Afschrijvingen
Door afschrijvingen op Griekse leningen komt de bankensector onder druk te staan. En de overheid? Die kan niet meer bijspringen. "De overheidsschuld is de laatste jaren snel opgelopen van zo'n 50 procent bbp in 2008 tot zo'n 75 procent vorig jaar. De situatie wordt nog eens verergerd doordat de economie krimpt. In 2012 met zo'n 2 procent en dit jaar wordt weer een flinke krimp verwacht. Niet zo vreemd dus dat het land steun van buiten nodig heeft."

Toch hoeft Cyprus niet het eerste echte hoofdpijndossier voor Dijsselbloem te worden, zegt hoogleraar Sylvester Eijffinger. "Het zijn wel vergelijkbare problemen met Griekenland, maar van een heel andere orde. We praten over 15 miljard, in die orde. Op zich is dit een vingeroefening, of je kunt zeggen een opwarmertje, als voorzitter van de Eurogroep. Maar het wel goed gebeuren natuurlijk."

Trojka bij elkaar houden
Opwarmertje of niet, als Dijsselbloem dan toch ergens rekening mee moet houden, dan zijn het de Russen. Want die kunnen het hem wel echt lastig gaan maken. "Ik denk dat de uitdaging voor Dijsselbloem is niet alleen de trojka goed bij elkaar te houden - want daar spelen allerlei meningsverschillen -, maar óók hoe hij samen met de Russen kan optrekken. Dat de trojka en Rusland samen moeten optrekken, hebben we nog niet eerder gezien in een steunpakket. Dat maakt het extra spannend."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen