Politiek31 jan '13 12:20

Cyprus wil Nederlandse steun voor lening

Auteur: BNR Webredactie

Cyprus vraagt Nederland om steun voor een miljardenlening om uit de financiële problemen te komen. De Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly zei dit donderdag in een gesprek met Tweede Kamerleden.

"We vragen geen gift, geen gunsten, maar alleen een lening", zei Shiarly. De redenen daarvoor zijn dat Cyprus als gevolg van het afschrijven door private partijen op de Griekse schulden 4,5 miljard euro verloor. Dat is meer dan een kwart van de omvang van de eigen economie, zo legde Shiarly uit. Dat komt doordat de economieën van Griekenland en Cyprus nauw met elkaar verweven zijn.

Solidariteit
De afschrijving door private partijen op hun uitstaande schulden in Griekenland, volgde op een besluit daarover van de regeringsleiders van de eurozone in 2011. Shiarly hield de Kamerleden voor dat, waar zijn land in feite op één avond 25 procent van het bruto binnenlands product verloor, de schade voor geen enkel ander euroland boven de 2 procent uitkwam. Cyprus had die deal op de eurotop in theorie met een veto kunnen blokkeren, maar in de 'geest van solidariteit'van die crisistop, zei de Cypriotische regering toch ja.

Tot nog toe heeft alleen Rusland Cyprus geld geleend, maar de Cyprioten hopen op een lening van het Europese noodfonds van 8 tot 10 miljard euro. Definitieve voorstellen daarvoor zijn nog niet gedaan. Shiarly spreekt donderdagmiddag met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die sinds vorige week ook voorzitter is van de eurogroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen