Politiek29 jul '13 09:54

'Schiet op met verruiming cameratoezicht'

Auteur: Thijs Baas

De Bovag en Detailhandel Nederland willen snel verruiming van het cameratoezicht. Staatssecretaris Teeven werkt al jaren aan een wetsvoorstel om ondernemers meer mogelijkheden te geven dieven digitaal aan de schandpaal te nagelen.

Maar na kritiek van de Raad van State hoorden de beide brancheverenigingen niets meer. En dat is jammer, zegt Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland. "De winkeliers zijn een groot voorstander van het wetsvoorstel. Ze worden per jaar minstens 1,7 miljoen keer bestolen en als er aangifte van wordt gedaan heeft de politie niet altijd de capaciteit om achter de winkeldieven aan te gaan."

Zorgvuldig
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wijt de vertraging aan de zorgvuldigheid van de procedures in Nederland. Toch vindt ook hij dat met name het voorstel over camerabeelden, dat gesplitst wordt op aanraden van de Raad van State, snel na het reces ingediend moet worden. "De staatssecretaris heeft besloten dat het verstandiger is de twee zaken los te behandelen. Het datalekken is meteen naar de Kamer gegaan, het andere moet 'even' geschreven worden onder een nieuw nummer, wat mij betreft kan dat snel komen."

Inhoudelijk heeft Dijkhoff nog wel het nodige aan te merken op de kritiek van de Raad van State. "Ik vond het een beetje een ouderwets advies. Het idee van een schandpaal vind ik achterhaald. In de praktijk weet je dat heel veel mensen beveiligingssystemen hebben, ook omdat wij ze dat als overheid adviseren. En dan moet je daar goed mee om kunnen gaan, samen met politie en ondernemers. De politie moet energie steken in het achterhalen wie de dader is en die op te pakken, in plaats van de mensen te vertellen dat je die beelden offline moet halen."

Aangepaste
In 2012 werd de Bovag al gepolst over de aangepaste wetgeving, zegt Jan Bessembinders van de branchevereniging. Het geduld begint dan ook langzaam maar zeker op te raken. Na anderhalf jaar kregen we te horen dat alleen het vervelende gedeelte van het wetsvoorstel naar de Kamer is gegaan en dat de verruiming waar ondernemers op zitten te wachten tot nader order is uitgesteld. Ja, zó kan het niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen