Politiek5 mrt '13 21:43

VVD: alternatief voor ingrepen WW en ontslagrecht bespreekbaar

Auteur: BNR Webredactie

Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen.

Fractieleider Halbe Zijlstra zei dat dinsdag in het debat met het kabinet over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

Zijlstra betoogde dat Nederland op te grote voet leeft en dus de tering naar de nering moet zetten. Het uitgavenpatroon was de afgelopen jaren gebaseerd op een economische groei van zo'n 3 procent, maar een dergelijk niveau wordt voorlopig niet meer gehaald. De overheid moet daarom haar financiën saneren en het begrotingstekort zo snel mogelijk terugbrengen naar nul, aldus de VVD'er. Op dit moment ligt het tekort nog boven de 3 procent.

CDA-leider Sybrand Buma reageerde verbaasd dat de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht, waar ze eerder enthousiast voor pleitte. Hij sprak van "een onbegrijpelijk demasqué''. Maar volgens Zijlstra wil zijn partij zich niet star opstellen als de sociale partners met creatieve ideeën komen. "We zeggen niet 'njet' bij voorbaat, maar we tekenen niet bij ieder kruisje.''

Zijlstra weigerde een harde deadline te noemen voor het sociaal overleg, al kan er volgens hem niet tot in de eeuwigheid worden gepraat. ,,Er is geen vastgelegd spoorboekje op welke tijd bij welk station wordt gestopt.'' Het kabinet mikt op een akkoord rond 1 april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen